Pieczone plastry selera z ryżem, serem i pomidorem. Edyta Guhl. |
Walentynki bez cukru :-) |
Przepyszne
danie warzywne to moja szczególna propozycja na Walentynki.
Delikatne plastry selera połączone z kwaskowym pomidorem,
aromatyczny ryż i zapieczony żółty ser są genialnym
zestawieniem. Przepis tak prosty i jaki smaczny. Nawet się nie
spodziewałam się, że zapieczony seler z pomidorem może być taki
dobry. Bardzo ładnie wygladają, jeśli podamy je układając po
dwa plastry na siebie i tworząc wieżyczkę. Jest to zdecydowanie
najlepsze danie warzywne jakie ostatnio jadłam, mój zwycięzca 2017
roku. Bardzo gorąco Wam ten przepis polecam. Czerwony pomidorek
pasuje na Walentynki, a że danie jest zdrowe i warzywne, to chyba
jeszcze lepiej. Zabrzmi to patetycznie, ale kochać to oznacza dbać
o bliskie osoby, odżywiając je zdrowo i dostarczając witamin.
Dlatego odrzucam dzisiaj niezdrowy cukier, tłuszcz, ciasta i
ciasteczka. Z korzyścią dla zdrowia i figury. Zapraszam serdecznie
:-)
Pieczone warzywa. |
Pieczone plastry selera z ryżem, serem i pomidorem:
na
4 osoby
Składniki:
1kg
selera korzeniowego
2
pomidory
100
g sera* można użyć wegańskiego
250
g ryżu pełnoziarnistego( u mnie Basmati)
750
ml wody
1-2
ząbków czosnku
2
łyżki oliwy z oliwek
1
rosołek roślinny
pęczek
szczypiorku
ulubione
zioła, sól, pieprz, przyprawy
Przygotowanie:
1.
Najpierw przygotuje risotto: czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.
Podsmażyć na gorącym oleju. Dodać opłukany ryż i trochę
poddusić. Dodać 750 ml wody i kostkę rosołku( lub jeśli mamy
wywar warzywny własnej roboty lub np. wodę z ugotowanego selera) i
gotować na małym ogniu około 30 minut.
2.
Szczypiorek pokroić w drobne krążki, dodać do ryżu około 10
minut przed końcem gotowania. Ugotowany ryż doprawić do smaku
solą, pieprzem, ziołami. Ser utrzeć i połowę dodać do ryżu.
3.
Seler obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. W
garnku zagotować wodę z solą. Plastry selera wrzucić do garnka z
gotującą się woda i pogotować około 15 minut, ale uważać, żeby
się za bardzo nie rozgotowały. Wodę po selerze można jeszcze
bedzie do czegoś użyć, więc jej nie wylewajmy. ( Może do
zupki?). Selera osuszyć i położyć na formę do pieczenia. Formę
można posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na
plastry selera rozkładamy rissotto z ryżu. Pomidorki kroimy w
plastry, kładziemy na risotto i posypujemy serem. Pieczemy w
nagrzanym piekarniku w temperaturze 225 ° C około 10 minut, aż
wszystko ładnie się zapiecze.
Miałam
jeszcze różyczki brokułów, które dodatkowo upiekłam obok selera
i można je położyć na pomidora. Smacznego!
Seler z pomidorem. Pycha :-) |
Danie na walentynki. Edyta Guhl. |
Plastry warzyw ukladamy na siebie tworzac wiezyczki. |
Przygotowanie:
około godziny
Kalorie:
450 na 1 porcje
Zródło
przepisu: Lecker.de
* naturalnie można użyc zwyklego ryżu, choć z rissotto smakują jeszcze lepiej :-)
Życzę Wszystkim cudownych Walentynek i dużo miłości ;-)
Edyta
Śliczne zdjęcia :) Ostatnio robiłam frytki z selera i wyszły pyszne, więc seler w tej wersji też na pewno jest smaczny. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie :-) Ten seler to jednak cos w sobie ma, nie pomyslalabym, ze jest taki smaczny z pomidorem :-)
UsuńPozdrawiam cieplutko :-)
Uwielbiam grillowanego selera, więc ten przepis również przypadnie mi do gustu :) Również biorę udział w akcji, zapraszam do siebie ;)
OdpowiedzUsuńA jaki fajny jest z pomidorkiem :-) ,, Rabarbarowo" to brzmi bardzo smacznie :-) Pozdrawiam :-)
UsuńBardzo ciekawa i śliczna propozycja.
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo i pozdrawiam :-)
UsuńDOSKONAŁE
Usuń