Zapiekanka z warzywami Hortex. Edyta Guhl. |
Danie bezmięsne. |
Zimne
deszczowe popołudnie nastraja do ugotowania czegoś
dobrego, rozgrzewającego ciało i ducha. Bardzo lubię ciepłe
posiłki, lekkie, z kolorowymi warzywami, po których czujemy się
syci, ale nie przejedzeni. Dzisiejszą zapiekankę z twarogu
przyrządzam bardzo często. Używam do niej warzyw, jakie akurat
mam w domu. Najczęściej
kombinuję pół na pół: świeże
z mrożonymi, lub gdy się śpieszę,
albo nie chce mi się obierać marchewki, biorę tylko mrożone.
Kupuję przeważnie kilka różnych paczek mrożonych warzyw i gdy
robię tę zapiekankę lub coś
innego, to biorę sobie po garsteczce z każdego opakowania, według
upodobania. Jak paczka się skończy to zastepuję ją czymś
innym i tak testuję sobie po kolei wszystkie mrożonki. Klasycznie
kupuję marchewkę, brokuły, szpinak lub zielony groszek. I już
mam warzywa do zapiekanki z twarogiem. Można wziąć też świeżą
kapustę pekińską, pomidory, selera lub grzyby. Moja mama dodaje
np. gotowane ziemniaki. A dzisiaj zrobiłam zapiekankę z ,,
Warzywami na patelnię“ Hortexu. W paczce była dołączona
saszetka z ziolami, bardzo aromatyczna, więc już sama nie
doprawiałam, no może troszeczkę. Bez kminu rzymskiego się nie
obejdzie. Zapraszam :-)
Przepisy z warzywami Hortex. |
Zapiekanka z warzywami bardzo szybka:
Składniki:
250
g warzyw Hortex np. Warzywa na patelnię
1-2
łyżki oleju
250
g twarogu
1
jajko
1
mała cebulka
ewentualnie
przyprawy do smaku.
odrobina
tłuszczu do formy
Wykonanie:
1.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
2.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa z mrożonki Hortex, chwilę
posmaż, a potem podlej paroma łyżkami wody, żeby warzywa się
dusiły. Około 8 minut, ale lepiej, żeby warzywa nie były zbyt
rozgotowane, bedziemy je przecież jeszcze zapiekać w piekarniku.
Pod koniec dopraw ziołami z saszetki lub Twoimi ulubionymi.
3.
Jajko rozbij w misce, dodaj twaróg i wymieszaj. Cebulkę obierz i
drobno posiekaj, dodaj do twarogu. Jeśli jest jeszcze trochę wody, warzywa z patelni odcedź i dodaj
do twarogu. Dopraw do smaku według upodobania.
4.
Formę żaroodporną posmaruj tłuszczem, włóż warzywa z
twarogiem. Piecz w piekarniku 20-30 minut. Gotowe, smacznego :-)
Bardzo szybka zapiekanka: warzywa, ser, jajko i gotowe. |
Prosto z pieca. Bardzo mięciutka zapiekanka. |
Smaczna i kolorowa zapiekanka. |
Przepisy z mrożonkami warzywnymi |
Przepis bierze udzial w Konkursie Hortex.
Inspiracja
przepisu: Chefkoch.de
Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz