Placki z kukurydzą:
1
puszka kukurydzy( 150 g)
2
jajka
150
g mąki
150
ml mleka
płaska
łyżeczka proszku do pieczenia
ulubione
zioła: pietruszka
sól,
pieprz
olej
do smażenia
Salsa:
2
pomidory
0,5
ogórka
mała
cebulka
1
łyżka soku z cytryny
1
łyżka oleju
szczypta
cukru, sól, pieprz, chili
Wykonanie:
Placki:
1.
Jajka rozdzielić, żółtka wymieszać z mąką, mlekiem, proszkiem
do pieczenia, drobno pokrojonymi ziołami np. pietruszką. Dodać sól, chili i pieprz, odstawić na pół godziny.
2.
Kukurydzę z puszki dobrze odsączyć, dodać do masy jajecznej.
Białka ubić na pianę i dodać do żółtek i kukurydzy. Delikatnie
wymieszać.
3.
Olej rozgrzać na patelni. Łyżką nakładać małe placuszki i
smażyć na rumiano.
Salsa:
1.
Pomidory i ogórka umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę drobno
posiekać. Wymieszać, pokropić sokiem z cytryny i olejem, dodać
sól, pieprz, chili i cukier do smaku. Podawać z plackami z
kukurydzy.
Smacznego,
Edyta
:-)
Placki z kukurydzą i kolorowa salsa |
Placki smakują wszystkim :-) |
Pomysł na obiad. Edyta Guhl. |
Dobry pomysł na szybki obiad, albo kolację... :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, polecam :-)
UsuńAle jestem ciekawa jak to smakuje. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Pysznie :-)
Usuń