Cookies

4 lut 2017

Placki z kukurydzą i salsa

Placki z kukurydzą, Edyta Guhl.

Sobotni poranek jest najprzyjemniejszy w całym tygodniu. Uwielbiam długie wylegiwanie się w łóżku z kubkiem kawy i gazetami, oraz późne śniadanie, które tego dnia przyrządzam na ciepło. Najczęściej są to naleśniki i placki w różnej postaci. Podawałam już na blogu przepis na pancakes, były też placki z kapustą, a dzisiaj pora na placuszki z kukurydzą. Latem biorę świeże kolby kukurydzy, teraz dobrze odsączoną kukurydzę z puszki. Placki bardzo dobrze smakują z jogurtowym sosem, twarożkiem z ziołami lub kolorową salsą. Nie znam faceta, który przepadałby za kukurydzą, więc w wersji ,, męskiej" miksujemy ziarna kukurydzy, zostawiając tylko parę łyżek dla dekoracji. I wiecie jakie są komentarze? ,, Bardzo dobre są te placki. Nawet ta kukurydza mi nie przeszkadza." :-)


przepis-na-kukurydziane-placki

Placki z kukurydzą:


1 puszka kukurydzy( 150 g)
2 jajka
150 g mąki
150 ml mleka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ulubione zioła: pietruszka
sól, pieprz
olej do smażenia

Salsa:

2 pomidory
0,5 ogórka
mała cebulka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju
szczypta cukru, sól, pieprz, chili

Wykonanie:

Placki:
1. Jajka rozdzielić, żółtka wymieszać z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia, drobno pokrojonymi ziołami np. pietruszką. Dodać sól, chili i pieprz, odstawić na pół godziny.
2. Kukurydzę z puszki dobrze odsączyć, dodać do masy jajecznej. Białka ubić na pianę i dodać do żółtek i kukurydzy. Delikatnie wymieszać.
3. Olej rozgrzać na patelni. Łyżką nakładać małe placuszki i smażyć na rumiano.

Salsa:
1. Pomidory i ogórka umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę drobno posiekać. Wymieszać, pokropić sokiem z cytryny i olejem, dodać sól, pieprz, chili i cukier do smaku. Podawać z plackami z kukurydzy.

Smacznego,
Edyta :-)

Placki z kukurydzą i kolorowa salsa

Placki smakują wszystkim :-)


Pomysł na obiad. Edyta Guhl.

4 komentarze: