Sernik na zimno z kokoskami. |
Biała piwonia. |
Śnieżny
puch to lekkie ciasto bez pieczenia, coś pośredniego między
sernikiem, a ptasim mleczkiem domowej roboty. Wygląda bardzo
efektownie, ma fajną kremową konsystencję i jest szybko gotowe,
jeśli mamy pod ręką ser, śmietanę, kokoski i galaretki.
Zapomniałam o maśle i cukrze, ale zakładam, że te składniki
akurat zawsze mamy w domu. Jest to fajny przepis, gdy maja przyjść
goście, ponieważ pracy przy nim nie ma dużo, a wygląda
przepięknie. Na kilogram sera wzięłam dwie galaretki i
konsystencja jest genialna, kremowa i bardzo delikatna. Jeśli jednak
lubicie mocniejszy cytrynowy smak, proponuję wziąć trzy galaretki
lub dodać jakiegoś zapachu. Korci mnie też, aby wypróbować to
ciasto z prawdziwą wanilią, zwłaszcza, że przy okazji można
zrobić cukier waniliowy. Laskę wanilii przekrajamy na pół, czarne
ziarenka wyskrobujemy nożykiem i dodajemy do sera, a niepotrzebny
już strąk wkładamy do słoiczka z cukrem. Jest to taka moja wersja
light cukru waniliowego.
Śnieżny
puch można zrobić na biszkoptach, herbatnikach lub upieczonym
spodzie. Jeśli jednak nie mamy w domu żadnych ciasteczek i nie ma
czasu, żeby coś upiec, to wtedy najlepszym rozwiązaniem jest
warstwa kokosków z masłem i cukrem. Bardzo fajnie komponuje się z
kremową konsystencją sera i jest pyszna. Zapraszam na Śnieżny
Puch latem :-)
Śnieżny puch:
Składniki:
1
kg sera z wiaderka( lub zmielonego twarogu)
2
galaretki o smaku cytrynowym
500
ml gorącej wody
200
g śmietanki slodkiej ( 30 %)
1,
5 szklanki wiórków kokosowych( kokosków)
3+
2 łyżek cukru
70
g masła( 7 łyżek)
Wykonanie:
1.
W rondelku rozpuszczam masło, uważając, aby nie dopuścić, żeby
zrobiło się brązowe. Dosypać 3 łyżki cukru i 1, 5 szklanki
kokosków. Wszystko zamieszać i już nie gotować. Masa powinna
zostać jasna.
2.
Okragłą formę do ciasta wykładam papierem do pieczenia. Ponieważ
chciałam, żeby ciasto było dość wysokie, użyłam metalowej
obręczy, którą ustawiłam na najmniejszą średnicę( jak zmierzę,
to dopiszę). Połowę masy kokosowej wykładam na dno i ostrożnie
wyrównuję. Drugą połowę zostawiam na później do posypania po
wierzchu.
3.
Dwie galaretki cytrynowe wsypuje do gorącej wody, mieszam i
zostawiam do wystygnięcia. Od czasu do czasu mieszam. Ser z wiaderka
przekładam do miski, wsypuję 2 łyżki cukru i mieszam. Teraz jest
moment kiedy możecie dodać jakiegoś aromatu lub wanilii, jeśli
lubicie, ale nie jest to konieczne.
Wystudzoną
galaretkę, taką, która już zaczyna gęstnieć dodajemy do sera i
mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Śmietankę ubijamy na pianę,
dodajemy do sera i ostrożnie wszystko mieszamy.
4.
Masę serową ostrożnie wylewamy na kokoski, tak żeby ich nie
uszkodzić. Masa jest dość rzadka, ale w lodówce pięknie się
zetnie. Wstawiamy do zimnego. Po około godzinie ciasto można
posypać resztą kokosków. Smacznego !
Edyta
Śnieżny puch z kokoskami |
Apetycznie prezentuje się to ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziekuje, jest bardzo fajne na takie gorace popoludnie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu genialnie :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje, wyszlo naprawde bardzo fajne :-) Pozdrawiam :-)
UsuńWyszło super.Zrobiłam na kokoskach!Pychotka;)
Usuńhttps://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/19264858_1425798650799616_411715992_n.jpg?oh=3ea3b9fcee219fa8f12f505c0425a587&oe=5945C9FF
OdpowiedzUsuńPiekne Ci wyszlo i jaki dobry pomysl: czarne jagody...narobilas mi smaka :-)))
UsuńBardzo sie ciesze, ze wyszlo i pozdrawiam serdecznie. Milego weekendu :-)
czuję, że mogłabym się w nim zakochać ;D
OdpowiedzUsuńJest piekne do zakochania :-)
UsuńCudownie to wygląda
OdpowiedzUsuńDziekuje Tereniu, to jest b. fajny przepis. Prosty i efektowny :-)
Usuń