Cookies

25 cze 2021

Francuska tarta ze świeżymi warzywami

francuska-tarta-ze-swiezymi-warzywami
Przepyszna, francuska tarta ze świeżymi warzywami to świetny przepis na zakończenie roku szkolnego. Idealna przekąska na upa
ły, szybka i łatwa do zrobienia. Lekka, orzezwiąjaca, a jaka efektowna. Przepis na tartę jest z serii tych: co podać, gdy goście na progu. Oczywiście zakładam, że coś mamy w lodówce, bo jak mówi ludowa mądrość, z pustego to i Salomon nie naleje. Przygotowanie tarty z ciasta francuskiego jest błyskawiczne. Zapiekamy kawałek gotowego ciasta. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy go creme fraiche, gęsta śmietaną lub dowolnym serkiem. Obkładamy ulubionymi warzywami. Gotowe. Trzeba tylko pamiętać, że obkładamy tartę bezpośrednio przed zjedzeniem. Nasze nadzienie, czyli warzywa i serek puszczają sok. A wtedy ciasto robi się miękkie, więc nie powinno stać za długo. Wystarczy na chwilę przed podwieczorkiem wrzucić ciasto do piekarnika. W tym czasie pokroić warzywa. tartę lekko ochłodzić i dowolnie udekorować. Z kawałka ciasta można wyciąć foremką na ciastka małe kwiatki lub inne wzorki. Ozdobić, pokroić na porcyjki i jeść z apetytem. 
przepisy-z-ciasta-francuskiego

Przepis na francuską tartę ze świeżymi warzywami:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

do posmarowania:

creme fraiche albo gęsta śmietana( schmand), dowolny serek

warzywa:

pomidor, ogórek, szparagi, groszek, sałata, rzodkiewka, jarmuż


inne propozycje:

feta, kozi ser, kulki mozzarelli, gotowane jajko 


Wykonanie:

1. Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkować, żeby po rozwinięciu z rulona nie było pęknięć. Wałek i ciasto można lekko podsypać pszenną mąką. Brzeżki ciasta odciąć i położyć na tartę, tak żeby powstał rancik. Na środek położyć kawalek papieru do pieczenia i obciążyć ciasto suchym grochem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i wstawić tartę do piekarnika na jeszcze 5 minut .

2. Upieczoną na złoto tartę wyjąć z piekarnika i ochłodzić. W tym czasie przygotować warzywa. Zielone szparagi lekko zblanszować. Resztę warzyw pokroić. Tartę posmarować dowolnym serkiem, gestą śmietaną lub creme fraiche. Obłożyć warzywami i natychmiast podawać.

Smacznego!

ciasto-francuskie-na-slono

szybki-przepis-na-tarte-warzywna

Życzę wszystkim udanych wakacji. Dużo słońca, podróży i przyjemnego odpoczynku :)

Edyta


19 komentarzy:

  1. Fantastycznie wygląda ta tarta, prawdziwa uczta dla zmysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie szybkie przepisy, chętnie wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i proszę jaki mam pyszny pomysł na jutrzejszy obiad :) U Ciebie zawsze coś dobrego, co idealnie wpisuje się w moje aktualne potrzeby :) Dziękuję, ściskając mocno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie, takie male conieco z mnostwem warzyw :)

      Usuń
  4. Te kolorki do mnie przemawiają, wygląda fantastycznie :-) Prosta i smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się przepysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pysznie i kolorowo! Z chęcia bym spróbowała!
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale piękności u Ciebie Edytko kochana!!! Takie kolory i te jajka :) Jakby druga wiosna była! PS. Dziękuję Ci za te 4 piękne komentarze i gorąco przepraszam, bo tak bardzo się z nich ucieszyłam, że chciałam je natychmiast opublikować, a nie wiedzieć czemu, klikałam źle i je usunęłam :(, aż nie mogłam uwierzyć, że taka ciapa ze mnie. Gorąco Cię pozdrawiam i zawsze miło, kiedy jesteś obecna w sieci i w ogóle:))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi milo... Usmialam sie z tych komentarzy, tez mi sie tak zdarza :) Ale to nic, zaraz napiszemy nowe :))) Pozdrawiam Cie serdecznie :*

      Usuń