Warzywne kotleciki z kalafiorem. Edyta Guhl. |
Warzywne kotleciki z kalafiorem:
Składniki:
300
g kalafiora ( można wziąc mrożonkę)
2
jajka
4
duże różyczki brokułów
3
łyżki pietruszki
2
łyżki utartego sera: parmezan, gouda
5
łyżek tartej buki
sól,
pieprz, gałka muszkatałowa, pieprz ziołowy
1
łyżka oleju z oliwek
Przygotowanie:
1.
Kalafiora myjemy, czyścimy i gotujemy około 5 minut w posolonej
wodzie, aż będzie miękki, ale nie gotujmy zbyt długo, żeby się
nie rozgotował za mocno. Kalafiora dobrze odsączamy i rozgniatamy
widelcem. Twardsze kawałki tniemy nożem na małą kosteczkę.
Podobnie przygotowujemy brokuły. Mieszamy razem w miseczce.
2.
Pietruszkę drobno kroimy, dodajemy do ugniecionych brokułów i
kalafiora. Dodajemy jajka, utarty ser, tartą bułkę, mieszamy razem
i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatałową.
3.
Zostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a później bierzemy na rękę
trochę więcej niż stołowa łyżka masy i formujemy owalne
kotleciki. Zwykłą, prostokatną blaszkę wykładamy papierem do
pieczenia i kładziemy na to kotleciki. Każdy kotlecik smarujemy
olejem z oliwek, najlepiej zrobić to pędzelkiem. Pieczemy w
nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni około 20
minut. Po 10 minutach kotleciki obracamy.
4.
Upieczone kotleciki bardzo dobrze smakują z surówką z ogórka lub
marchewki. Serdecznie zapraszam :-)
Smaczne kotleciki. Edyta Guhl. |
Pieczone kotleciki z kalafiorem. |
Przepisy na kotleciki z kalafiorem. |
Smaczny obiad. Edyta Guhl. |
Prawie
wegetariańskie kotleciki( z jajkiem).
|
Dobry obiad- Edyta Guhl.
|
P.S. Jeśli przypadkiem czyta mnie
Joanna55: Asiu wróc do blogowania, bardzo nam smutno bez Ciebie,
Twoich przepisów i dobrej energii...
Edyta
Warzywne kotleciki - to coś co Toskańskie Tygrysy lubią najbardziej :)
OdpowiedzUsuńKotleciki z kalafiora sa pyszne i takie szybkie do zrobienia- goraco polecam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ważne, że robi się je szybko, często mam ochotę na coś dobrego, ale jak pomyślę o więcej niż godzinie spędzonej w kuchni, przechodzi mi ochota na robienie czegokolwiek i zapycham się "pierwszym wolnym" :) Dlatego doceniam dobre potrawy, które robi się szybko, saluti
UsuńSaluti Wiollu :-)))
UsuńDodałabym do nich jeszcze jakiś sos i byłoby idealnie :) Wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńTez mozna :-)
OdpowiedzUsuń