Witajcie
Kochani, postanowiłam wyjechać na Święta do Polski i bardzo się
z tego cieszę, ale nie chcę zostawić Was bez nowego przepisu. Na
naszym świątecznym stole na pewno pojawi się babka, sernik i
obowiązkowo kruche ciasteczka, które może nie bardzo pasują
do Wielkanocy, ale tak bardzo mi posmakowały, że muszę poczęstować
dalszą i bliższą rodzinę. Prawdopodobnie upiekę też tort z ajerkoniakiem i później podam Wam przepis. A już dzisiaj zapraszam
na pyszne ciasto znane pod nazwą,,
Bienenstich“, czyli ,, Użądlenie pszczoły“. Skąd wzięła się
ta wdzięczna nazwa? Nie jest to całkiem jasne. Prawdopodobnie
wymyślono ją już przed 500 laty, kiedy to zaistniał konflikt
pomiędzy dwoma miastami na Renem: Linz i Andernach. Cesarz odebrał
miastu Linz kontrolę celną statków na Renie, najważniejsze źródło
dopływu pieniędzy, a przekazał ją miastu Andernach. Doprowadziło
to mieszkanców Linz do wściekłości i postanowili się zemścić.
Ogólnie wiadomo było, że Andernachczycy imprezują do późna w
nocy i długo odsypiają na swoich słomianych workach, wiadomo jak
to nad Renem, gdzie wino jest smaczne, a powietrze zdrowe. Atak na
miasto miał się odbyć o świcie, kiedy jeszcze wszyscy spali.
Legenda opowiada, że dwóch pomocników piekarza Franz i Theodor,
którzy właśnie skończyli pieczenie chleba, nabrało chęci na coś
słodkiego. Wdrapali się na mury miejskie, gdzie nocni strażnicy
stawiali ule( dosłownie kosze z pszczołami) i chcieli podebrać
trochę miodu, gdy pod bramą miejska usłyszeli uzbrojonych
napastników. Rezolutni chłopcy złapali za kosze i rzucili je na
atakujących ratując miasto Andernach. W nagrodę upieczono specjalnie dla
nich przepyszne ciasto- żądło pszczoły i jeszcze długo
świętowano, chwaląc dzielny wyczyn piekarzyków i ich zasługę dla
miasta. I ja tam byłam miód i wino piłam, a co zostało, to Wam
dziś przyniosłam :-)
Niemieckie ciasto,, Użądlenie pszczoły":
Składniki:
na
ciasto drożdżowe:
250
ml mleka
60
g masła albo margaryny
500
g mąki
1
jajo
1
paczuszka drożdży suchych
50
g cukru
szczypta
soli
polewa:
50
g masła
5
łyżek cukru
100
g słodkiej śmietany
4
łyżki miodu
300
g migdałów w płatkach
krem:
1
budyń o smaku waniliowym
2
łyżki cukru
500
ml mleka
250
g miękkiego masła
2
łyżki miodu
Przygotowanie:
1.
Mleko podgrzać w garnuszku, dodać masło lub margarynę i
rozpuścić. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z suchymi
drożdżami, dodać cukier, jajko i sól i delikatnie wymieszać, a
poźniej włączyć mikser na najwyższe obroty i przez 5 minut
ucierać. Ciasto nakryć i zostawić w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia.
2.
Foremkę wymiarach 30 na 40 wysmarować tłuszczem, piekarnik nagrzać
na 180 stopni ( termoobieg na 200).
3.
Ciasto podsypać mąką, zagnieść i rozwałkować. Przełożyć na
blaszkę, ponakłuwać widelcem i zostawić na około pół godziny,
żeby jeszcze urosło.
4.
Polewa: masło, cukier, śmietanę i miód zagotować w małym
garnuszku, dodać płatki migdałów, już nie gotować.
Chwilę ostudzić i równomiernie rozprowadzić po cieście.
Włożyć do piekarnika i piec 20 minut. Ciasto ostudzić i dopiero
wyjąć z foremki.
5.
Krem: budyń zrobić według przepisu na opakowaniu, przełożyć
folią spożywczą tak, aby ściśle przylegała do budyniu i
ostudzić.
6.
Miękkie masło utrzeć, dodawać łyżką na przemian miód i budyń,
ciągle ucierając. Ciasto przeciąć na pół. Najłatwiej będzie
przeciąć je z góry na dwie połówki, a później w poprzek.
Rozsmarować krem na dolnych połówkach i przykryć blatami z
polewą( tymi z płatkami migdałowymi). Ciasto pociąć na kawałki.
Życzę smacznego :-)
Ciasto ,, Żądło pszczoły“ prosto z Andernach. |
Smaczne ciasto z kremem i miodowo- migdałową skorupką. |
Drożdżowe inaczej. Edyta Guhl. |
Przepisy na ciasta. Edyta Guhl. |
Smaczne drożdżowe ciasto z kremem. |
Wasza Edyta
Bardzo lubie takie stare legendy zwiazane z roznymi przepisami, pobudzaja wyobraznie...Pozdrawiam i zycze Wesolego Alleluja!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) I sama otoczka cudowna :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńEdytko, czy mogłabym skatalogować ten przepis na moim blogu- katalogu Lokalne smakołyki http://lokalnesmakolyki.blogspot.it/ (Katalog przepisów kulinarnych miast, wsi i wiosek z Polski i całego świata od A do Z)? Wygląda baaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńOczywiscie, bardzo sie ciesze. Przepraszam, ze dopiero teraz sie odzywam, wlasnie wracam z urlopu:-)
Usuń