Grzybki- muchomorki. Edyta Guhl. |
Pewnego
starszego mężczyznę zapytano, dlaczego zawsze wybiera sobie młode
dziewczyny na przyjaciółki. Odpowiedział:
,,
Bo są tak cudownie...nieskomplikowane. „
Mój
dzisiejszy przepis jest równie nieskomplikowany. Świeże pomidorki,
seler ze słoika, trochę fety, szczypiorek. Nie powstrzymałam się
i kupiłam pomidory, piękne pachnące jak te prawdziwe z ogródka.
Jeszcze kilka kleksów z majonezu i mamy grzybki muchomorki, prawdziwy hit przyjęć z lat osiemdziesiątych. Zapraszam :-)
Grzybki- muchomorki. Hit z lat 80-tych:
Składniki:
6
pomidorków
3
łyżki selera ze słoika( nitki)
2
plastry sera owczego( feta)
3
plastry cukinii
2
plastry ogórka
około
1 łyżki majonezu
1
szczypiorek
sól,
pieprz
Wykonanie:
1.
Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Selera wyjąć ze
słoika na sitko, żeby odsączyć go z zalewy, ale nie za długo.
Nie robię żadnego dressingu, ponieważ seler jest dość wilgotny i
doskonale komponuje się smakowo z fetą. Oczywiście, możecie dodać
łyżkę majonezu, jeśli lubicie.
2.
Cukinie, ogórka i fetę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek w
krążki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.
Nadzienie nakładamy do wydrążonych pomidorów, nakładamy
czapeczkę z pomidora i robimy kropki z majonezu. Można użyć
majonezu z tubki.
Smacznego
:-)
Grzybki- muchomorki. Hit z lat 80-tych. |
Faszerowane pomidory. Edyta Guhl. |
Przepisy na imprezy. |
Wegetariańskie przepisy. |
Najlepsze pomidorki-z ogródka. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz