Tort z makaronu. Edyta Guhl |
Włoskie krajobrazy w Eifel. |
Na
blogu z wdzięczną nazwą w tytule,, dolce vita“ nie powinno
zabraknąć włoskich potraw, makaronu z domowym sosem pomidorowym z
odrobiną bazylii, spagetti podsmażonego na patelni z czosnkiem i
dobrą oliwą, nie mówiąc już o warzywnej lasagne z dużą ilością
amore...Kluski są dobre na wszystko, na jesienną słotę, zły
humor, a nawet na przeziębienie. Po zjedzeniu talerza gorącego,
aromatycznego makaronu, z dodatkiem świeżych ziół, ulubionych
warzyw, startego sera i pysznego sosu, poczujemy się dużo lepiej.
Zapraszam do kuchni. Dzisiaj tort z makaronu, a dokładniej z
makaronu rigatoni. Wybrałam rigatoni, ponieważ kluski nie są
ścięte ukośnie jak penne i lepiej ukladają się w foremce, ale
nie trzeba wiernie trzymać się przepisu, potraktujcie go jako
inspiracje, a zwykle makkaronni ułożone w poprzek formy i
zapieczone z dowolnym sosem i np. zielonym groszkiem smakują jak
marzenie. Mój tort makaronowy jest bezmięsny, z dużą ilością
czosnku i ziół. Wiele osob napełnia rurki rigatoni podsmażonym
mielonym mięsem, posypuje startym parmezanem, polewa sosem
pomidorowym i zapieka w piekarniku. Efekt wygląda imponująco i
zapewniam Was, wszystkim smakuje.
Tort z makaronu:
500
g makaronu Rigatoni
650
ml sosu pomidorowego*
1
cebula
2
pomidory
*
ulubione warzywa: kukurydza, groszek, marchewka, grzyby( ale
niekoniecznie)
2
oliwy
3
ząbki czosnku
szczypta
soli, ostrej papryki, świeże zioła: oregano, tymianek, lubczyk
300
g sera: parmezan
tłuszcz
do foremki
*
nitki chili do dekoracji( jeśli lubicie pikantnie)
Przygotowanie:
1.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i
posiekać. Podsmażyć na patelni razem z oliwą. Pomidory pokroić(
można wczesniej sparzyć i obrać ze skorki), wrzucić na patelnię
i poddusić razem z cebulą i czosnkiem około 5 minut, na małym
ogniu. Można dodać ulubione warzywa: bardzo drobno pokrojoną
marchewkę( pamietajmy, że poźniej napełnimy tym sosem rurki
rigatoni), kukurydzę, groszek lub grzyby. Dodajmy sól, pieprz,
przyprawy, świeże zioła.
2.
Makaron rigatoni gotujemy al dente( trochę krócej niż przepis na
opakowaniu). Ugotowany makaron odcedzamy przez sitko i przepłukujemy
zimną wodą.
3.
Piekarnik nagrzewamy do 180° Okrągłą formę( 24 lub 26 cm )
wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy tluszczem.
Najlepiej
jest owinąć foremkę folią aluminiową, nawet gdy podczas
pieczenia sos z niej wypłynie, nie pobrudzimy piekarnika).
4.
Ser ucieramy na tarce. Połowę dodajemy do ugotowanego makaronu i
obtaczamy go ostrożnie, a następnie ustawiamy w foremce. Jest z tym
trochę zabawy, dlatego dobrze jest postawić foremkę na kant(
pionowo) i kłaść kluski jedną na drugą.
5.
Kluski w foremce polewamy sosem, można zrobić to grzbietem łyżki,
albo czekać na siłę ciężkości. Ważne jest, żeby sos wpłynął
do rurek.
6.
Resztą sera posypujemy makaron i zapiekamy w piekarniku na złoto
około 30 minut. Buon appetito!
* przepis np. TUTAJ: dip pomidorowy
Makaronowy tort z pomidorami. |
Makaron Rigatoni. |
Najlepiej
jest owinąć foremkę folią aluminiową.
|
Pyszny pomidorowy sos z ziołami.
|
Makaronowy
tort posypujemy serem.
|
Włoska kuchnia. |
Zapieczony makaron smakuje każdemu. |
Eifel, krajobraz prawie jak z Toskany. |
Pozdrawiam,
Edyta
Ale super to wymyśliłaś! Wygląda imponująco! ja uwielbiam makarony więc chętnie bym zjadła taki torcik :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kukuleczki, to nie ja, takich torcikow makaronowych sa cale tony w necie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na torcik :-)
E.
Edytko przepis bardzo mi się podoba. Zabieram do zrobienia, pycha !
OdpowiedzUsuńMalgosiu, jak ktos lubi makaron, to jest pycha :-)
Usuń