Makowiec z płatkami migdałów. |
Makowiec śląski |
Makowiec
należy do ciast dość pracochłonnych. Już samo przygotowanie masy
makowej zajmie nam dobrą godzinę, a przecież trzeba jeszcze zrobić
ciasto. Gdy zdecydujemy się na ciasto drożdżowe, trzeba je dobrze
wyrobić i jeszcze poczekać, żeby wyrosło. Słysząc: upiecz makowiec, natychmiast myślę o długich godzinach w kuchni i stercie
naczyń do zmywania. Dzisiejszy przepis jest dla osób, które nie
mają za dużo czasu, a mają chęć własnie na makowca. Ciasto
gotowe jest w tempie ekspresowym, ponieważ do jego przygotowania
można użyć gotowej masy z puszki. Nazywamy je domu makowcem
śląskim, pewnie dlatego, że przepis mam od koleżanki z Katowic.
Jest przepyszne, zawsze sie udaje i wszyscy bardzo je chwalą. Do
dekoracji dodajemy migdałowe płatki, które bardzo fajnie smakują
z makiem i ciekawie wyglądają. Zapraszam na ciasto:
Makowiec na kruchym cieście. Edyta Guhl |
Makowiec Śląski z płatkami migdałowymi:
Składniki:
340
g mąki
150
g masło
1
łyżeczka cukru wanilinowy
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
jajko
3
łyżki cukru pudru
Nadzienie:
700
g maku( z puszki)
3
jaja
3
łyżki cukru pudru
*
3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
1.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni.
2,
Makę , cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło kroję nożem
na kruche ciasto. Dodaję jajko i wszystko szybko zagniatam.
3.
Ciasto wkładam pomiedzy dwa arkusze folii spożywczej i
rozwałkowuję, a nastepnie przy pomocy folii przenoszę na okrągłą foremkę do tart( oczywiście folię usuwam).Formuję brzeżek i
podpiekam ciasto 10 minut w piekarniku.
4.
Przygotowuję nadzienie makowe:
jajka
rozdzielam, białka ubijam na pianę, żółtka i cukier puder dodaję
do masy makowej, mieszam, teraz ostrożnie dodaję pianę z białek.
Masę makową rozprowadzam na podpieczonym spodzie i posypuję
płatkami migdałowymi wzłuż brzegu. Wstawiam do piekarnika na
dalsze 20-25 minut.
Życzę
smacznego!
*
ciasto można też upiec w małych foremkach, postępujemy podobnie
Makowiec na kruchym cieście |
Pyszny makowiec |
Domowe wypieki: makowiec |
* Oryginalny przepis: Kotlet.TV
Takiego jeszcze nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny, zapraszam :-)
Usuńuwielbiam mak! ciasto zjadłabym z apetytem
OdpowiedzUsuńJuz kroje kawalek :-)
OdpowiedzUsuńTak jak lubię, dużo maku!
OdpowiedzUsuń