Smaczne sałatki z buraka. Edyta Guhl. |
,,
Mam smaka na buraka“ to akcja kulinarna, którą na stronie Durszlaka ogłosiła przesympatyczna Angela z blogu Smakołyki Angeli. Jeśli macie
ciekawe przepisy na dania z buraka, jeszcze można zgłosić się do
Angeli, akcja kończy się 15 lutego. Warto jest również przejrzeć
już zgłoszone przepisy, na pewno każdy znajdzie coś smacznego dla
siebie. Moją propozycją do akcji jest sałatka imieninowa mojej
Mamy. Przepis pochodzi z kuchni kresowej i być może, że już
jedliście kiedyś podobną sałatkę, wiec tym bardziej warto ją
przypomnieć. Sałatka jest przepyszna i bardzo sycąca, dekoracyjne
grzybki zrobione są z buraka i jajka, ale sam przepis jest wegański.
Zapraszam:
Pyszna sałatka bezmięsna. |
Imieninowa sałatka mojej Mamy:
Składniki:
3
buraki
3
ziemniaki
kapusta
kwaszona* ( ilość niżej w przepisie)
mała
cebula
sól,
pieprz, olej
ewentualnie:
ocet
Grzybki
1
ugotowany buraczek
2
jajka
koperek
Wykonanie:
1. *Sałatka składa się z 3 głównych składników użytych w równych
ilościach. Sa to buraki, ziemniaki i kwaszona kapusta.
2.
Buraczki gotujemy w łupinach, studzimy i obieramy. Osobno gotujemy
ziemniaki w łupinach i również obieramy. Buraczki i ziemniaki
kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Bierzemy tyle kwaszonej
kapusty, ile było buraków lub ziemniaków i wszystko razem
mieszamy.
3.
Cebulkę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do sałatki. Polewamy
olejem i doprawiamy do smaku.
4.
Dekoracyjne grzybki robimy podobnie jak powszechnie znane muchomorki
z pomidorów.
Z
buraczka wykrajamy fantazyjny kapelusz, a jajka są korzeniem grzyba.
Stawiamy na sałatkę i dekorujemy gałązkami koperku.
Sałatka
powinna się przegryźć, jest wtedy smaczniejsza.
Gotowe,
smacznego :-)
Dekorujemy potrawy |
Piękne grzybki z jajka i buraka. Edyta Guhl. |
Jego Wysokość Burak! |
Zimową porą na dworze... |
**
Sposobem na uniknięcie brudnych rąk od soku z buraka jest
posmarowanie dłoni niewielką ilością oleju
***
do sałatki można dodać czerwoną fasolę.
Wasza Edyta
:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz