Sałatka z czerwonych buraków. Edyta Guhl. |
Czerwony
burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje
mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w
czekoladowych brownies, których dotad jeszcze nie podawałam Wam na
blogu, no i oczywiście jako główny składnik sałatek. Dzisiejsza
sałatka jest dość szybka do zrobienia, pod warunkiem, że mamy
buraki. Moga być pieczone, gotowe, jak wolicie. Kroimy je w plastry,
lub kostkę. Dodajemy ser: feta, owczy, pokruszony lub pokrojony w
kostkę. Dodajemy orzechy włoskie i drobno pokrojona pietruszkę.
Latem dorzucam do tej sałatki jeszcze garść świeżej
rukoli...Sałatkę posypujemy solą i pieprzem i polewamy ulubionym
dressingiem lub octem balsamicznym. Proste i szybko gotowe :-)
Pozdrawiam!
Edyta
Witaminy na talerzu: sałatki. |
Samo zdrowie. |
Sałatka pięknie wyglada podana w szklaneczkach. |
Pyszna sałatka z buraków. |
Pyszne, też lubię buraki, szczególnie pieczone :)
OdpowiedzUsuńA jakie smaczne sa takie podsmazane :-)
UsuńZrobię! :)
OdpowiedzUsuńJak ktos lubi buraki, to pycha :-)
UsuńOsobiście musiałabym usunąć ser (nie lubię) z sałatki i jest ok :D
OdpowiedzUsuń