Pyszne danie warzywne z zielonej soczewicy, jarmużu, czewonej cebuli i pieczarek. Edyta Guhl. |
Przepis
na danie warzywne z zielonej soczewicy, jarmużu i pieczarek
znalazłam na blogu Marzenki Zacisze Kuchenne i natychmiast zapisałam. W okresie
postu tradycyjnie unikam cukru i w rekompensacie jem więcej warzyw,
więc przepis na warzywną potrawkę bardzo się przydał. Gdy tylko
przeczytałam tytuł: ,, Danie warzywne z zielonej soczewicy, jarmużu
i pieczarek“ ( u Marzenki: potrawka), wiedziałam, że będzie
smakować, wiesz jak to czasami jest. Czytasz awokado, pomidor i już
wiesz, że to będzie Twój wybor, coś czego każdy następny
składnik nie może popsuć , bo jest to Twoje ulubione zestawienie.
Albo cukier, cynamon, jabłko. Wanilia, pomarańcza. Jogurt grecki i
miod. I mogą nawet nasypać rodzynek,
lub dodać fig, gęsta, kremowa konsystencja jogurtu dotknie Twojego
podniebienia i wszystko delikatnie ukoi i jednocześnie orzeźwi.
Jogurt grecki z miodem naprawdę ma coś w sobie...Ale nie o
obżarstwie i kulinarnych grzechach miało być dzisiaj, a o
przepysznych gotowanych warzywach. Rzadko kupuję pieczarki i juz
całkiem zapomniałam jakie są pyszne
usmażone na masełku. Do tego czerwona cebula, miękka, wprost
rozpływająca się na języku zielona
soczewica i jarmuż. Zastanawiałam się, czy mam podać Ci ten
przepis, bo przecież zrobiła to już Marzenka, ale jest tak
smaczny, że muszę, no po prostu, muszę :-)
Porcja
jest większa niż u Marzenki, bo gotuję najczęściej na 2 posiłki,
lubię mieć coś w zapasie.
Danie warzywne z zielonej soczewicy, jarmużu i pieczarek:
Składniki:
szklanka
zielonej soczewicy
2
szklanki wody
500
g pieczarek( u mnie zwykłe, mogą też
być brązowe)
100
g jarmużu
2 czerwone cebule
2 czerwone cebule
sól,
pieprz,
masło
do smażenia( niezdrowo? weź oliwę)
ulubione
przyprawy
Przygotowanie:
1.
Soczewicę płuczemy i namaczamy na pół godziny, następnie
zalewamy wrzącą
wodą, bierzemy 2 szklanki wody na
szklankę soczewicy. I gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, około
pół godziny. Solimy dopiero pod koniec gotowania( wcześniejsze
solenie powoduje twardnienie ziarna).
2.
Cebulki obieramy, kroimy w krążki, lub
piórka, jak lubisz. Smażymy na maśle lub oliwie.
3.
Pieczarki myjemy i czyścimy( ja zawsze ściągam
skórkę z kapelusza). Kroimy w pasterki i dodajemy do cebuli.
Doprawiamy do smaku i chwilę dusimy. Dodajemy ugotowaną
soczewicę, podlewamy wodą i gotujemy
razem około 10 minut.
4.
Jarmuż myjemy i kroimy w paski. Dodajemy do soczewicy i pieczarek.
Można podlać wodą. Chyba najbardziej
smakuje mi woda z takich duszonych warzyw, dlatego zawsze dolewam jej
dużo, aż wychodzi prawie zupa.
Warzywa
jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy z ryżem, chlebkiem
chapatti, albo ziemniakami. Smacznego :-)
Edyta
Bardzo się cieszę, że smakowało :-)
OdpowiedzUsuńOj smakowalo :-)
Usuń