Desery
z ryżem na mleku są przepyszne i łatwe do zrobienia. Najlepiej
jest wcześniej ugotować ryż, zrobić większą porcję np. na
śniadanie, a reszta świetnie nada się na deser. Na śniadania
biorę zawsze Milchreis czyli ryż mleczny, ktory ma okrągłe
ziarenka i dość szybko jest ugotowany.
Można
też użyć ryżu na risotto. Do ryżowego deseru nadają się
wszystkie owoce. Podawałam kiedyś przepis z ryż na mleku : torcik z malinami. Deser
można przygotować w większej formie lub zrobić małe, eleganckie
torciki. Dzisiaj przepis na sadzone jajka, czyli ryż na mleku w
wersji świątecznej. Inny pomysł na sadzone jajka: TUTAJ
Wielkanocne torciki z ryżu na mleku, czyli sadzone jajka:
Składniki na 6 sztuk:
60
g suchego ryżu najlepiej wziąć Milchreis( czyli do gotowania ryżu
na mleku)
240
ml mleka
szczypta
soli
2
łyżki cukru waniliowego
200
g ciastek: herbatniki( lub ciastka owsiane)
140
g masła
4
płatki żelatyny
6
połówek moreli
bita
śmietany do dekoracji
tłuszcz
do posmarowania metalowych obręczy
Przygotowanie:
1.
Przygotować miejsce w lodówce. Prostokatną foremkę wyłożyć
papierem do pieczenia. 6 okrągłych metalowych obręczy leciutko
wysmarować tłuszczem i postawić na papier.
2.
Ciastka rozdrobnić. Najlepiej wsypać je do foliowego woreczka,
zamknąć i wałkiem ,, pojeździć“ po ciastkach. Masło roztopić,
wsypać rozkruszone ciastka i wymieszać. Masę wysypać na spody
foremek i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki.
3.
Ugotować ryż na mleku: ryż, sól i cukier waniliowy wsypać do
mleka i gotować na małym ogniu 30 minut, często mieszając, żeby
nie przypalić. Po 30 minutach ryż zdjąć z ognia i zostawić na 15
minut pod przykryciem do napęcznienia.
4.
W tym czasie żelatynę namoczyć. Gdy napęcznieje, płatki dobrze
wycisnąć i dodać do ciepłego ryżu. Wymieszać. Masę ryżową
rozdzielić na spody ciasteczkowe, wyrównać łyżką. Na środek
każdego torcika położyć połówkę moreli i wstawić do lodówki
na godzinę.
5.
Torciki uwalniamy z tortownicy przy pomocy cienkiego noża. Przed
podaniem dekorujemy bitą śmietaną: wokół moreli wyciskamy pasek
bitej śmietany na kształt sadzonego jajka. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego,
Edyta
Wyglądają jak małe cudeńka. :) Na pewno były pyszne.
OdpowiedzUsuńDziekuje :-) Bardzo smaczne, chrupiace ciasteczka i mieciutki ryz i do tego slodka morela, pycha :-)
Usuń