Kolejny
raz wyszłam ze sklepu objuczona rabarbarem. Nie potrafiłam mu się
oprzeć. Sezon na rabarbar trwa tak krótko, a tak dużo mam
przepisów , które czekają na wypróbowanie. Dzisiejsze kruche
ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną jest tak pyszne, że wiem,
że upiekę je częściej. Może z truskawkami lub innymi owocami.
Ciekawe, jak posmakuje z jabłkami?
Bardzo
lubię takie owocowe ciasta z polewą śmietanowo-jajeczną.
Zauważyłam, że jeszcze nie są popularne w Polsce. Na pewno
niedługo się to zmieni, bo takie ciasta są bardzo smaczne. Polewa
z kwaśnej śmietany z jajkami zapieczona w piekarniku jest delikatna
i smakuje jak lekki serniczek. Do tego kwaskowe owoce i kruche ciasto
to idealne połączenie. Jeśli lubicie więcej polewy, można wziąć
większy kubeczek śmietany i jogurtu. Ważne jest tylko, żeby
pamiętać i dodać więcej skrobi. Albo mąki kartoflanej. Albo
budyń w proszku. Inaczej masa będzie bardzo płynna i może się
polać po rozkrojeniu. Jeśli 3 łyżki są dla Ciebie za mało,
można dodać trochę więcej. Ciasto pieczemy przez godzinę.
Ponieważ polewa na wierzchu bardzo szybko się przyrumienia, ważne
jest, żeby już po pół godziny nakryć ją papierem do pieczenia
lub folią. Wtedy ciasto pięknie się upiecze również w środku.
Co jeszcze jest ważne? Kruche ciasto robimy oczywiście na masełku.
Po wyłożeniu ciastem foremki, trzeba ponakłuwać je widelcem, a
następnie lekko posypać tartą bułką lub mielonymi orzechami.
Upieczone ciasto podajemy z lodami lub duszonym rabarbarem. Albo
jeśli ktoś lubi z bitą śmietaną. Zapraszam :)
Kruche ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną:
Składniki:
na
kruche ciasto:
60
g masła
60
g cukru
1
jajko
180
g maki
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
polewa:
4
jajka
180
g cukru
kubeczek
kwaśnej śmietany( 125 do 150 g)10% tłuszczu
kubeczek
jogurtu naturalnego( 125 do 150 g)
3
łyżki skrobi kukurydzianej( mąki kartoflanej)
1
kg rabarbaru
dodatkowo
tarta bułka lub mielone orzechy do posypania surowego ciasta
Wykonanie:
1.
Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Uformować kulę,
trochę przypłaszczyć ją dłonią, zawinąć w folię spożywczą
i wstawić do lodówki na pół godziny.
2.
W tym czasie przygotować rabarbar. Umyć, oczyścić i pokroić na
małe kawałki.
3.
Przygotować polewę: jajka rozbić. Żółtka utrzeć z cukrem na
pianę. Dodać kwaśną śmietanę, jogurt i skrobię. Białka ubić
na sztywną pianę i ostrożnie dodać.
4.
Formę do pieczenia 24 cm wyłożyć papierem. Ciasto wyjąć z
lodówki, rozwałkować dość cienko, bo ciasta nie jest za dużo i
wyłożyć nim foremkę. Ponakłuwać widelcem i posypać bułką
tartą lub mielonymi orzechami. Rabarbar rozłożyć równomiernie na
cieście i teraz wylać polewę jajeczną.
5.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez godzinę.
Ponieważ polewa szybko się przyrumienia, ważne jest, żeby ciasto
nakryć, gdy minie pół godziny. Ciasto nie bedzie przypalone i
pięknie się upiecze.
Smacznego
ciasta i dobrej zabawy podczas pieczenia
zapisuję :) bo ciasto wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńDziekuje, jest naprawde smaczne, a wyobrazam sobie jak oblednie smakuje z truskawkami!
UsuńSuper! Takie ciasta to jest właśnie to co lubię :)
OdpowiedzUsuńWow, dokładnie takie ciasto z rabarbarem pamiętam z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń