Ciasto
z rabarbarem chodziło za mną już od paru tygodni. Rabarbaru w
ogródku ani na lekarstwo, co przy takim zimnie nikogo nie dziwi.
Nareszcie pojawił się w sklepach. Bardziej zielony niż
różowo-czerwony, ale co tam narzekać. Grunt, że jest i można
piec. Na pierwszy ogień poszło ciasto z bezą. Piekę je co roku,
można powiedzieć, na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego przepis. Przepyszne,
nic dziwnego, zniknęło już przy pierwszym posiedzeniu.
Dzisiaj
chcę się podzielić z Wami przepisem na tartę z rabarbarem. Kruche
ciasto, na to masa z twarogu i gęstej, kwaśnej śmietany o jak
najwyższej zawartości tłuszczu. U nas na taką śmietanę mówi
się Schmand. Ser to 40 % niemiecki twarożek, można już u nas
dostać w aldiku. I do tego rabarbar. Pycha! Idealne połączenie
kwaśnego i słodkiego. Warto spróbować, zanim skończy się
rabarbar :)
Krucha tarta z rabarbarem:
Składniki:
Na
ciasto:
250
g mąki
120
g cukru
1
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta
soli
1
jajko
125
g masła
Masa:
3
jajka
250
g twarożek ( najlepiej niemiecki Quark, można też wziąć ser typu
mój ulubiony)
200
g gęstej kwaśnej śmietany( Schmand)
100
g cukru
1
łyżeczka cukru waniliowego
4
gałązki rabarbaru
tłuszcz
do formy
Wykonanie:
1.
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko i pokrojone
na kawałki masło włożyć do miski. Zagnieść mikserem, a
następnie rękami na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i położyć
na godzinę do lodówki.
2.
Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na kawałki trochę węższe
niż nasza foremka. Będziemy je kłaść w poprzek na masie i
pamiętajmy o brzegach z ciasta.
3.
Jajka, twarożek, kwaśną śmietanę, cukier i cukier waniliowy
wymieszać.
4.
Foremkę o średnicy 28 cm ( u mnie z wyjmowanym dnem) wysmarować
tłuszczem. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami i wyłożyć
foremkę. Wylać masę jajeczno-śmietanową, a na niej ułożyć
kawałki rabarbaru w poprzek. Jeden obok drugiego. Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni 45-50 minut na
złoto. Po upieczeniu ostudzić i podawać z bitą śmietaną lub
gałką lodów.
Jeśli
zainteresowały Was przepisy z rabarbarem to polecam
Miłego
tygodnia
Edyta
genialnie wygląda ta tarta; musze sobie kupić też taką prostokątną foremkę
OdpowiedzUsuńPewnie, polecam na wszystkie tarty. Teraz chodzi za mna kwadratowa z wyjmowanym dnem :)
UsuńRabarbar świetnie wygląda wizualnie w tej tarcie! Brawo :)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie, lubie takie kolorki :)
UsuńPlanujesz w przyszłości więcej przepisów z udziałem rabarbaru?
OdpowiedzUsuńKapitalny pomysł na rabarbar... W tym roku zrobiłam zapasy (podobno rabarbar fajnie się mrozi), dlatego tak buszuję w Twoich rabarbarowych przepisach :)
OdpowiedzUsuń