Kolejny
przepis z Waszej ulubionej rubryki: najbardziej znane ciasta
niemieckie. Znane i lubiane oczywiście. Zapraszam na pyszne ciasto
Użądlenie Pszczoły. Ten drożdżowy placek przełożony kremem już
był na blogu. Jest jednak tak smaczny, że warto go powtórzyć. To
tak jak z sernikiem. Przepisów jest wiele, a każda gospodyni ma
swój ulubiony. Tradycyjny przepis na Użądlenie Pszczoły jest na
drożdżach z budyniowym kremem. Upieczony na prostokątnej formie.
Jest jednak dużo smacznych odmian. A to ciasto na proszku, krem z
dodatkiem kakao lub truskawek, lub jak dzisiaj z żelatyną. Na pewno
warto je upiec i spróbować. A jeśli jesteście ciekawi legendy
związanej z tym ciastem( Bienenstich), jak to dzielni czeladnicy piekarscy
obronili miasto Adernach, to zapraszam do poprzedniego przepisu tutaj.
Użądlenie pszczoły:
Składniki:
Ciasto:
100
g masła miekkiego lub margaryny
42
g świeżych drożdzy
500
g mąki
75
g cukru
1
szklanka mleka( letniego)
3
żółtka
szczypta
soli
Na skorupkę:
6
łyżek mleka
100
g masła
100
g cukru
2
łyżki miodu
100
g płatków migdałowych
Na krem:
1
l mleka
2
budynie waniliowe bez cukru
150
g cukru
12
płatków żelatyny
600
g słodkiej smietanki
2
paczuszki cukru waniliowego
Wykonanie:
Masło
rozpuścić i ochłodzić. Drożdże włożyć do miski, wsypać 2
łyżki mąki, łyżkę cukru i wlać letnie mleko. Zostawić pod
przykryciem na 15 minut, aż zaczyn ruszy. Następnie dodać resztę
mąki, cukru, żółtka, szczyptę soli i ochłodzone masło. Ciasto
wyrobić, można przy pomocy miksera. Najpierw na najniższych
obrotach wszystko wymieszać, a potem około 5 minut na najwyższych
obrotach. Nakryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce,
aż zwiększy objętość o połowę. Gdy ciasto wyrośnie,
rozwałkować na natłuszczonej foremce.
2.
Przygotować skorupkę: mleko podgrzać z masłem. Dodać cukier,
miód i płatki migdałowe. Pogotować na małym ogniu, aż masa
zrobi się szklana i zgęstnieje, ale nie może zbrązowieć. Zdjąć
z ognia, ochłodzić i rozprowadzić na cieście drożdżowym w
foremce. Zostawić jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu, aż ciasto
podrośnie. Następnie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200
stopni około 25 minut.
3.
Po ochłodzeniu ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.
Krem:
Zagotować
3, 5 szklanki mleka. A z pół szklanki mleka, 2 budyniów i cukru
przygotować budyń. Dobrze wymieszać i wlać do gotującego się
mleka. Żelatynę namoczyć, następnie dobrze wykręcić i dodać do
gorącego budyniu. Odstawić, aż wystygnie, ale jeszcze nie zacznie
tężeć. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Gdy
budyń jest dobrze ochłodzony dodać ubitą śmietankę i wymieszać.
Na
dolny placek położyć krem i nakryć plackiem ze skorupką
migdałową. Można już teraz pokroić górny placek na pożądaną
wielkość. Ułatwi to nam później krojenie. Wstawić do zimnego,
aż krem zastygnie.
*Moja
rada: ciasto najlepiej jest upiec na prostokątnej foremce, lepiej je
kroi, a później je. Jeśli weźmiemy tortownicę to o wielkości
26-28 cm.
Wspaniale się prezentuje jak tylko drożdze kupie to zrobię pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTereniu, tylko koniecznie rob na prostokatnej blaszce, tak jest duzo latwiej :)
UsuńTa skorupka z migdałów musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńPachnaca miodem, slodziutka, do tego drozdzowe ciasto i delikatny krem, mniaam :)))
UsuńJaka fajna nazwa:D A ciasto musi być po prostu przepyszne...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
wygląda przepysznie!!! a jak na drożdżach to biorę w ciemno
OdpowiedzUsuńMmm, na pewno było pyszne. :)
OdpowiedzUsuń