Sezon
na morele w pełni! Chyba pierwszy raz w życiu, tak bardzo mi
posmakowały. Tak bardzo, że piekę już kolejne ciasto z morelami.
Po francuskiej tarcie, dzisiaj klasyczne ciasto z morelami.
Zdecydowanie najsmaczniejsze ciasto tego lata. Dojrzałe morele
zachwycają kolorystycznie, a ciasto jest pyszne, mięciutkie i
pachnące. Bardzo gorąco je Wam polecam. Przepis jest prosty, nadaje
się nawet do upieczenia z dziećmi. A dzieciaki są szcześliwe, gdy
mogą same układać owoce. Surowe ciasto ma dość zwartą
konsystencję, ale gdy wlejemy 2-3 łyżki mleka jest takie akurat.
Ewentualnie można wlać ciut więcej mleka. Takie ciężkie, zwarte
ciasta jest trudno rozprowadzić w foremce. Bardzo pomaga w tym
silikonowa łopatka lub zwykła łyżka do zupy, którą zanurzam w
wodzie. Warto jest wyrównać powierzchnię ciasta, a następnie
ułożyć na niej morele i lekko je docisnąć. Po upieczeniu ciasto
będzie pięknie wyglądało. A jeśli coś pójdzie nie tak, to
cukier puder zatuszuje wszystkie niedostatki. Chociaż dzisiejsze
ciasto, nie ma nic do ukrycia. Jest przepiękne, pachnące,
smakowite. Idealne ciasto na wakacyjne popołudnie. Gorąco polecam :)
Klasyczne ciasto z morelami:
Składniki:
500
g moreli
150
g masła miękkiego
160
g cukru
1
łyżeczka cukru waniliowego
3
duże jajka
szczypta
soli
280
g mąki
1
proszek do pieczenia= 16 g
2-3
łyżki mleka
Wykonanie:
1.
Foremkę o średnicy 22- 24 cm wyłożyć papierem, brzegi nasmarować
tluszczem. Owoce umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
2.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Po
kolei dodawać jajka ciągle ucierając. Na koniec przesiać mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta, dolać 2-3 łyżki mleka i
wsypać szczyptę soli. Wymieszać delikatnie i przełożyć do
przygotowanej tortownicy.
Wygładzić
łopatką lub łyżką zmoczoną w wodzie. Połówki moreli rozłożyć
na cieście i lekko docisnąć.
3.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175 stopni przez około
40 minut.
Ostudzić
i ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Życzę
wszystkim przyjemnych, wakacyjnych dni, smacznych ciast, dojrzałych
owoców i dużo wypoczynku :)
Edyta
wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńDziekuje Kochana :*
UsuńObłędne to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
Usuńzrobilam, wyszlo pyszne !
OdpowiedzUsuń