Serowy
torcik very berry to dwie biszkoptowe warstwy, masa serowo-
jogurtowa, galaretka i mnóstwo sezonowych jagód. W ten sposób
można przemycić nawet czarną porzeczkę. Nielubianą, a taką
bogatą w witaminę c. Torcik jest delikatny, orzeźwiający, idealny
na ciepłe dni. Jeśli lubicie ,,mokre“ ciasta, biszkopt można
nasączyć sokiem pomarańczowym lub słabą herbatą. Chociaż, gdy
ciasto trochę postoi i,, przegryzie się“, będzie lekko wilgotne.
Na wierzchu jest dodatkowa warstwa galaretki. Dla kontrastu
kolorystycznego wybrałam galaretkę pomarańczową. Naturalnie można
wziąć też inne, ulubione smaki. Gdy mamy dużo jagód, można je
zmiksować, dodać trochę cukru i żelatynę i taką polewę wylać
na wierzch ciasta. Wygląda to przepieknie i dobrze smakuje. Very
berry!
Serowy torcik very berry:
Składniki:
190
g mąki
100
g skrobi kukurydzianej
1
płaska łyżka stołowa proszku do pieczenia
6
jajek
szczypta
soli
220
g cukru
3
łyżki gorącej wody
ewentualnie
sok pomarańczowy lub herbata do nasączenia
Masa:
1
kg sera z wiaderka
1
łyżka cukru waniliowego, najlepiej domowego
2
galaretki
400
ml gorącej wody
400
g jogurt grecki
200
g cukru
około
300 g jagód
Na
wierzch:
1
galaretka dla kontrastu np. pomarańczowa
500
ml gorącej wody
jagody
do dekoracji: borówki, porzeczka, czarna jagoda
Wykonanie:
1.
Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Jajka
rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli przez około 30 sekund,
następnie dodać powoli połowę cukru i ubić na sztywną pianę.
2.
Żółtka ubić z resztą cukru i gorącą wodą na jasną, kremową,
masę przez około 5 minut. Następnie połączyć z białkami.
Dodawać mąkę w 2- 3 porcjach i ostrożnie wymieszać.
3.
Okragłą tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w
nagrzanym piekarniku 175 stopni około 30 minut. Ostudzić, najlepiej
przez całą noc i przekroić na pół.
4.
Masa serowa:
Jagody
umyć, oczyścić i zmiksować blenderem. Dwie galaretki rozpuścić
w gorącej wodzie. Odstawić do schłodzenia. Uwaga, galaretka nie
może zastygnąć( wtedy trzeba ją podgrzać, żeby się
rozpuściła). Ser przełożyć do miski. Dodać jogurt i wsypać
cukier. Utrzeć mikserem na wolnych obrotach do połączenia się
składników. Wlać ostudzoną galaretkę i dodać zmiksowane jagody.
Wymieszać.
5.
Pierwszy z blatow biszkoptowych położyć na paterze i założyć
metalową obrącz. Można lekko pokropić sokiem lub herbatą. Serową
masę podzielić na dwie części. Gdy masa zacznie lekko tężeć,
wylać pierwszą porcję na biszkopt. Nakryć drugim biszkoptem,
ewentualnie nasączyć i wylać kolejną warstwę. Wstawić do
lodówki, aż lekko zastygnie.
6.
W tym czasie przygotować galaretkę według przepisu. Wyjąć ciasto
z lodówki, rozłożyć dekoracyjnie jagody, zalać teżejącą
galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia na
kilka godzin. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.
A
jeśli macie chęć na inne letnie wypieki, to zapraszam na
Truskawkowy tort lub Sen nocy letniej :)
Miłego
tygodnia
Edyta
Edytko to są moje smaki pychotka
OdpowiedzUsuńDziekuje Kochana i pozdrawiam :)
UsuńPiękny torcik
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie :)
UsuńAleż on fajnie wygląda- idealny na urodzinowy tort!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Dziekuje slicznie i pozdrawiam :)
UsuńCudnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
Usuńwooow cudownie wygląda
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo i pozdrawiam :)
UsuńCudny torcik :-)Zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuń