Placki
z kruszonką znikają u nas najszybciej. Nic dziwnego. Takie ciasta
są idealne do niedzielnej kawy. Przepyszne, szybkie i proste do
zrobienia. Dzisiaj zapraszam na kolejny taki placek z kruszonką i jagodami. Można zrobić go z dowolnymi owocami sezonowymi. U mnie
jest to mieszanka jagód, które znalazłam w ogródku: porzeczki,
parę poziomek, borówki i kilka malin. A następnym razem upiekę je
ze śliwkami lub jabłkami. Mięciutkie, pachnące ciasto, które
bardzo Wam polecam. Na każdą okazję.
Placek z kruszonką i jagodami:
Składniki:
200
g masła
170
g cukru
1
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta
soli
4
jajka
220
g mąki
40
g skrobi
1
łyżeczka proszku do pieczenia
500
g dowolnych jagód
Kruszonka:
150
g maki
100
g masła
75
g cukru
Wykonanie:
1.
Jagody umyć, oczyścić.
2.
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pianę. Dodać szczyptę
soli. Jajka dodawać pojedynczo i dalej ucierać.
3.
Mąkę przesiać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Dodawać
stopniowo do masy jajeczno- maślanej.
4.
Foremkę o wymiarach 20X 30 np. taka wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
przełożyć do foremki i wygładzić łopatką. Jagody rozłożyć
na cieście i lekko wcisnąć.
5.
Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę i posypać po cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni około 45
minut.
I
jeśli jeszcze nie jesteś na urlopie, albo musisz znowu czekać
długi, okrągły rok, mam pomysł.
Kawałek
ciasta z kruszonka, miękki koc i cieniste drzewo. I już nie trzeba
nigdzie wyjeżdżać. Miłej niedzieli :)
Inspiracja
do ciasta Moje wypieki tutaj :)
Edyta
Uwielbiam takie ciasta! Nie dziewie się, że znikają tak szybko :D Są przepyszne!
OdpowiedzUsuńJa tez, niestety ;)))
UsuńUwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńPrawda, latwe i smaczne :)
UsuńTakie ciasta są najlepsze,szczególnie w sezonie letnim :-)
OdpowiedzUsuń