Cookies

11 sie 2019

Placek z kruszonką i jagodami


Placki z kruszonką znikają u nas najszybciej. Nic dziwnego. Takie ciasta są idealne do niedzielnej kawy. Przepyszne, szybkie i proste do zrobienia. Dzisiaj zapraszam na kolejny taki placek z kruszonką i jagodami. Można zrobić go z dowolnymi owocami sezonowymi. U mnie jest to mieszanka jagód, które znalazłam w ogródku: porzeczki, parę poziomek, borówki i kilka malin. A następnym razem upiekę je ze śliwkami lub jabłkami. Mięciutkie, pachnące ciasto, które bardzo Wam polecam. Na każdą okazję.



Placek z kruszonką i jagodami:


Składniki:

200 g masła
170 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
220 g mąki
40 g skrobi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g dowolnych jagód

Kruszonka:
150 g maki
100 g masła
75 g cukru

Wykonanie:
1. Jagody umyć, oczyścić.
2. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pianę. Dodać szczyptę soli. Jajka dodawać pojedynczo i dalej ucierać.
3. Mąkę przesiać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajeczno- maślanej.
4. Foremkę o wymiarach 20X 30 np. taka wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki i wygładzić łopatką. Jagody rozłożyć na cieście i lekko wcisnąć.
5. Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę i posypać po cieście. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni około 45 minut.





I jeśli jeszcze nie jesteś na urlopie, albo musisz znowu czekać długi, okrągły rok, mam pomysł.
Kawałek ciasta z kruszonka, miękki koc i cieniste drzewo. I już nie trzeba nigdzie wyjeżdżać. Miłej niedzieli :)
Inspiracja do ciasta Moje wypieki tutaj :)  
Edyta





5 komentarzy: