Cookies

15 wrz 2019

Szwedzki tort jabłeczny

Nie wiem, dlaczego to ciasto nazywa się szwedzkim tortem jabłecznym. Już tak jakoś się utarło. Jest przepyszne. Połączenie aromatycznych jabłek, słodkiej śmietanki i delikatnego biszkoptu posmakuje każdemu. Najczęściej piekę to ciasto jesienią, jak tylko pojawią się soczyste, czerwone jabłka. Dla oszczędności czasu można wziąć też jabłka ze słoika. Ale nie oszukujmy się, najlepsze są własnoręcznie zrobione. Niektórzy dodają do duszonych jabłek odrobinę masełka, inni cynamon. Według upodobania. Można poddusić je dłużej, aż będą bardzo miękkie i utłuc( zblendować) na delikatny mus. Inni lubią wyczuwalne kawałeczki jabłek. Czasami jabłka są bardzo soczyste i puszczają wodę. Gdy dodamy jeszcze sok, masa może być dość rzadka. Trzeba będzie zagęścić ją wegetariańskim agar agar lub zwykłą żelatyną. Na tym polega urok domowych wypieków. Czasami sok cieknie po palcach, a ciasto się rozpada, ale takiego smaku nie dostaniemy w żadnej cukierni. I długo go nie zapomnimy. Ciasto dekorujemy dowolnie. U mnie są to kawałeczki surowych jabłek. Ale bardzo polecam Wam, żeby jabłka trochę poddusić. A już marzeniem byłoby polać caly torcik karmelem. Ja już nie miałam na to czasu, ale taki pomysł jest warty wypróbowania. Zapraszam wszystkie łasuchy :)

Szwedzki tort jabłeczny:

Biszkopt:

Składniki:
3 duże jajka
3 łyżki gorącej wody
120 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego* najlepszy domowy
szczypta soli
100 g maki
50 skrobi kukurydzianej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Jajka rozdzielić. Żółtka i 3 łyżki gorącej wody ubić na kremową masę. Dodać cukier i cukier waniliowy i ubić, aż masa będzie biała i puszysta. Trwa to dłuższą chwilę, ponieważ masa powinna zwiększyć swoją objętość. Białka ubić ze szczyptą soli i ostrożnie dodać do żółtek. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Zamieszać rózgą kuchenną do wymieszania składników. Przełożyć na foremkę 26 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Ostudzić i przekroić na pół.


Masa jableczna:

1, 5 k jabłek
2 łyżki soku z cytryny
50 g cukru
ewentualnie 150 ml soku z jabłek( lub wody)

2 paczuszki budyniu waniliowego
można dodać 0, 5 łyzeczki agar agar albo żelatyny

dodatkowo:
300 ml słodkiej śmietanki
2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

1. Jabłka umyć, ubrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na większe kawałki( u mnie są to ćwiarki i jeszcze na pół) i pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Wrzucić do garnka, dodać cukier i poddusić do zmięknięcia. Ewentualnie dodać trochę soku z jabłek lub wodę. Budyn rozmieszać z sokiem i wlać do jabłek. Poczekać, aż zgęstnieje i już nie gotowaćWedług upodobania można takie miękkie jabłka lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków. I zostawić do ostygnięcia. Ewentualnie dodać agar agar( i jeszcze trochę pogotować) lub żelatynę.
2. Ostudzony dół biszkoptu położyć na duży talerz i założyć metalową obręcz. Schłodzoną masę jabłeczną wyłożyć na ciasto i równo rozprowadzić. Śmietankę ubić z cukrem i wyłożyć na jabka. Nakryć drugim biszkoptem i wstawić do lodówki do zastygnięcia na przynajmniej 3 godziny. Udekorować ciasto według upodobania.

Do bitej śmietanki można dodać szczyptę cynamonu.




Życzę Wam miłej reszty niedzieli i dobrego tygodnia :)

Wasza Edyta


5 komentarzy:

  1. Edytko wspaniały torcik już na dniach wrzucę jabłecznik coś podobnego tylko bez jajek pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie. Bardzo jestem ciekawa Twojego przepisu :)

      Usuń
  2. Jak dla mnie bomba ten Twój tort, Edytko! Pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda mega :-) Cudnie go wyczarowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń