Delikatny,
kremowy jogurtowiec z galaretką o dwóch smakach. Bez pieczenia, na
spodzie z biszkoptów, słodki jogurt wzmocniony smakiem limonki. Dla
wszystkich którzy lubią kwaskowe smaki w słodkich deserach.
Cudownie orzeźwiający. Oczywiście można zrobić go z tylko
jednokolorowej galaretki. Ale mi bardzo spodobało mi się połączenie
tych dwóch kolorów. A dodatkowo do jednej z galaretek dodałam
bardzo dojrzałe, zmiksowane brzoskinie i jedną brzoskwinię
pokrojoną na kawałeczki. Jest to fajna niespodzianka dla gości.
Kwaskowy jogurt i słodziutka brzoskwinia, pycha.
Gdy
masa jogurtowa zacznie już tężeć, dodajemy galaretki i przy
pomocy widelca ciągniemy marmurkowy wzorek. Jestem ciekawa jaki
efekt osiagnięcie i jak wyjdzie wam marmurkowy wzorek. A na
dekorację polecam kleksy z bitej śmietany. Przełamią kwaskowy
smak jogurtu i pięknie ozdobią nasze ciasto. Można też zrobić
dekorację przy pomocy bezików, zobacz tutaj.
Jogurtowiec z galaretką o dwóch smakach:
Składniki:
200
g podłużnych biszkoptów
150
masła
6
płatków żelatyny
woda
do namoczenia żelatyny
2
galaretki o 2 różnych smakach np. cytrynowa i brzoskwiniowa
2
duże jogurty( u mnie jeden typu greckiego)
75
g cukru pudru
sok
z jednej limonki
2-
3 brzoskwinie
200
ml słodkiej śmietanki
limonka
do dekoracji
Wykonanie:
1.
200 g biszkoptów drobno pokruszyć. Najlepiej jest użyć do tego
celu woreczka na mrożonki. Włożyć do niego biszkopty i dobrze
zamknąć. Następnie przy pomocy wałka pokruszyć ciastka na
piasek. Masło rozpuścić i połączyć z biszkoptami. Foremkę o
średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone
biszkopty wysypać na foremkę i rękami lub przy pomocy łyżki
wyrównać. Foremkę nakryć i wstawić na godzinę do lodówki.
2.Dwie galaretki rozpuścić osobno, każdą w
200 ml wody. Żelatynę namoczyć. Dwa duże jogurty przełożyć do
miski. Wsypać puder cukier i sok z limonki i wymieszać. Żelatynę
dobrze wycisnąć i rozpuścić w rondelku. Dodać powoli 3 łyzki
masy jogurtowej i wymieszać. Następnie dodać resztę masy. Wstawić
do lodówki, aż zacznie tężeć.
3.
W tym czasie zmiksować 2 brzoskwinie i dodać do jednej z galaretek
np. brzoskwiniowej. Trzecią brzoskwinię obrać ze skórki, pokroić
w kostkę i również dodać do tej galaretki. Śmietankę ubić na
bitą. Gdy masa jogurtowa zacznie powoli się ścinać, dodać ubitą
śmietanę. Wylać masę na ciasteczkowy spód, a potem dodać obie gęstniejące galaretki. Zamieszać widelcem i spróbować zrobić marmurkowy wzorek. Torcik wstawić na 4
godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i
kawałeczkami limonki.
I
znowu piątek. Tak wiele mam przepisów dla Was, że już się nie
wyrabiam ze zdjęciami. A jeszcze szykuje się mały wyjazd, więc
zobaczymy jak to będzie. Życzę miłego wekendu i dużo zdrówka.
Edyta
Takie ciasto idealne dla mnie Edytko pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak deserek :) Duzo jogurtu i malo kalorii ;) Pozdrawiam serdecznie :*
Usuńuwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie sa bardzo smaczne :)
UsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńJa tez :) Pozdrawiam serdecznie !
UsuńPyszny jogurtowiec! Ekstra :)
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego, ale na takie ciasta mam największą ochotę późną jesienią i zimą :)
OdpowiedzUsuń