Cookies

18 wrz 2019

Szybki placek ze śliwkami


Dzisiaj szybki placek ze śliwkami na suszonych drożdżach. Bez rozgadywania się, czy raczej rozpisywania. W piekarniku czeka porcja ciasteczek i wiem, że taka podzielność uwagi może się źle skończyć. Będzie więc szybko i krótko. Śliwkowy placek jest bez jajek i smakuje jak z niemieckiej piekarni. Nie za słodki, idealnie pasuje już na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Łatwe, szybkie i smaczne ciasto na środek tygodnia.


Szybki placek ze śliwkami:

Składniki:

500 g mąki
1 paczuszka suszonych drożdży
80 g masła, rozpuszczonego
260 ml mleka
140 g cukru
szczypta soli
około 36 śliwek
1-2 łyżki siekanych migdałów

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże i wymieszać z mąką. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, mleko, cukier i szczyptę soli. Zagnieść na gładkie ciasto przez 3-4 minuty. Ewentualnie lekko podsypać mąką. Uformować kulę, nakryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Śliwki podzielić na połówki i wydrylować. Prostokatną foremkę 35 na 45 cm wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować i lekko naciagając wyłożyć foremkę. Wyłożyć śliwkami, posypać siekanymi migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.
Podawać z bitą śmietaną.



A następnym razem zapraszam na ciasteczka :)


Edyta 

6 komentarzy:

  1. Widzę, że u Ciebie sezonowe "szaleństwo"... uwielbiam kołacz ze śliwami, mniaaam mniaaam... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taak sliweczek mamy rzeczywiscie duzo. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Jak szybki to coś dla mnie :-) Bardzo apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez dlugiego wyrastania, bez jajek-bardzo szybki :)

      Usuń