Cookies

30 lis 2020

Mocno orzechowe, kruche ciasteczka

przepis-na-mocno-orzechowe-kruche-ciasteczka

Mocne orzechowe, kruche ciasteczka. Idealne do popołudniowej kawy, czy herbatki, nie tylko na czas adwentu. Proste i szybkie do wykonania. Obłędnie smaczne. Najlepsze w mlecznej lub gorzkiej czekoladzie. Udekorowane kawałkiem orzecha włoskiego lub jeśli chcecie- kolorową posypką. Z podanych składników wychodzi około 70 ciasteczek o średnicy 3 cm. Bardzo smaczne są ciasteczka z orzechów laskowych. A dzisiaj upiekłam je z orzechów włoskich. Dla urozmaicenia część orzechów mielonych zastąpiłam drobno-siekanymi. 

orzechowe-ciastka-przepis

Mocno orzechowe, kruche ciasteczka:

na 70 ciasteczek

Składniki:

200 g masła

140 g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 jajko

szczypta soli

300 g mąki

200 g mielonych orzechów

mąka do podsypania

szczypta cynamonu

dodatkowo:

kuwertura

kawałki orzecha


Wykonanie:

1. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać jedno jajko i szczyptę soli. Zmiksować. Mąkę przesiać i dodać do utartego masła. Na koniec wsypać szczyptę cynamonu i mielone orzechy i szybko wymieszać. Następnie ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na powierzchni podsypanej mąką i wycinać foremką dowolne kształty. Kłaść na foremkę wyłożona papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 12- 15 minut na złoto.

3. Ostudzone ciasteczka dekorować kuwerturą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i kawałkiem orzecha. 

przepis-na-kruche-ciastka-z-orzechami

ciastka-z-orzechami-wloskimi

niemieckie-przepisy-na-ciasteczka

kruche-ciasteczka-z-orzechami-przepis


Smacznego i miłego dnia

 Edyta

13 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasteczka!
    I jak pysznie się prezentują! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasteczka z dodatkiem orzechów, także te ciacha idealnie trafiły w moje gusta, pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super są :) No i zawsze można powiedzieć, że to samo zdrowie (w końcu orzechy mają mnóstwo magnezu i zdrowych tłuszczy) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szczegolnie gdy orzechy sa z wlasnego drzewa i jest ich nadmiar :)

      Usuń
  4. Małe pychotki do schrupania z kawą lub herbatą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, Pani Edyto, świetny przepis, wypróbowałam. Dziękuję pięknie i pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi milo :) Goraco polecam alpejski chlebek, szczegolnie jesienno- zimowa pora jest u nas obowiazkowy. Napelniam puszki i jak tylko sa puste, pieke nowe. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń