Cookies

21 lis 2020

Familijny jabłecznik z blachy

familijny-jablecznik-z-blachy

Zanim na dobre ruszę ze świątecznymi wypiekami, podam Wam przepis na pyszne ciasto jesienne. Familijny jabłecznik z blachy, z ogromną ilością jabłek zatopionych w chmurce ciasta. Bardzo delikatny, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach. Posypany płatkami migdałowymi i rodzynkami ma radosny wygląd i każdemu poprawi humor. Można dodać jeszcze posiekane orzechy i szczyptę cynamonu. Ten jabłecznik jest naprawdę łatwy do zrobienia i zawsze się uda.

Już od dawna chodził za mną pomysł na lekkie, ucierane ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Podjadasz sobie takie pieczone jabłuszka i nie tyjesz. A jaki niesamowity smak! 

Użyłam dużej ilości jabłek, tak więc jest to dobry sposób na wykorzystanie jesiennych zapasów. Nam najlepiej smakują czerwone jabłka z prążkami. Odmiana jest dawniejsza, z czasów, kiedy nie było internetu, więc nie znam dokładnie jej nazwy. Są słodkie i soczyste, a po upieczeniu mięciutkie. Oczywiście można też wziąć inne, takie, które lubicie. Nawet jeśli są kwaskowe, upieczone ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem. 

Jabłka w przepisie pokroiłam w plasterki i starałam się ułożyć je dość ciasno obok siebie, tak aby weszło jak najwięcej. Oczywiście możesz wziąć mniej jabłek, pokroić je np. w kostkę i położyć na wierzchu. Zmieni to całkowicie wygląd, ale ciasto pozostanie pyszne.

A dlaczego familijny jabłecznik? Taka duża blacha wystarczy na całą rodzinę, nawet jeśli przyjdą goście. Uwielbiam takie sprawdzone przepisy na ciasta na dużą blachę. Warto je trzymać, bo przydają się na każdą imprezę. Szczególnie kiedy musi być szybko i smacznie. Maż potrzebuje ciasto do pracy, dziecko do szkoły, teść ma imieniny. Fajny, nieskomplikowany przepis chętnie podawany dalej.


przepis-na-jablecznik-z-blachy

Familijny jabłecznik z blachy:

Składniki:

ciasto:

200 g miękkiego masła

180 g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

5 jajek

200 ml mleka

420 g mąki

1 mały proszek do pieczenia

na wierzch:

2,5- 3 kg jabłek

1- 2 łyżki soku z cytryny

2- 3 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki rodzynek

ewentualnie łyżka posiekanych orzechów 


Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki.

2. Masło utrzeć na pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy i ucierać, aż cukier się rozpuści i nie będzie grudek. Dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle ucierając. 

3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać do masy jajeczno- maślanej na przemian z mlekiem.

4. Foremkę do pieczenia 39x 24 wyłożyć papierem. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Na wierzch poukładać jabłka. Pionowo, dość ciasno obok siebie. Posypać płatkami migdałowymi i rodzynkami. Ewentualnie siekanymi orzechami. Piec w nagrzanym piekarniku na rumiano.

niemiecki-przepis-na-jablecznik

ucierane-ciasto-z-jablkami-przepis

przepis-na-ciasto-z-jablkami

ciasto-z-jablkami-duza-foremka

najlepsze-ucierane-ciasto-z-jablkami

niemieckie-przepisy-na-ciasto-z-jablkami
Takie cudo z listopadowego ogrodu- malinki :)

Idealne ciasto na długie jesienne wieczory. Ciepły pled, miękka sofa, światło świeczki i pyszny kawałek jabłecznika. Świat natychmiast robi się lepszy. Miłej soboty,

Edyta

13 komentarzy:

  1. Jak zawsze edytko pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to ciasto musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobne ciasto z gruszkami pamiętam, że bardzo nam smakowało :-) Ależ apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gruszkami nie probowalam, ale pieklam kiedys troche podobne w smaku z morelami. Pyszniutkie :)
      https://dolcevitainmykitchen.blogspot.com/2019/07/klasyczne-ciasto-z-morelami.html

      Usuń
  4. dawno nie robiłam zadnego ciasta z jabłkami, ale mi smaku zrobiłas

    OdpowiedzUsuń
  5. Boski! <3 Kusi niesamowicie! :)
    Od samego patrzenia zaczęły mi pracować kubki smakowe :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam :) Z lenistwa przeważnie wrzucam ćwiartki jabłek w ciasto biszkoptowe i do pieca... Muszę wypróbować Twoją wersję - takie ciasto jest w sam raz na teraz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawie nie ciasto, same jablka :))) Polecam, bardzo smaczne :)

      Usuń