Listopad to świetny czas na pieczenie ciasteczek. Za oknami zimno i ciemno, a po domu rozchodzi się kuszący zapach maślanych ciasteczek....Na początek niemieckie ciasteczka Jelenie guziki, czyli Hirschknoepfe.
Kruche, pachnące masełkiem i cynamonem. Z dodatkiem wanilii i kakao. Dodatkowo ozdobione chrupiącym orzechem laskowym. Takie małe kapsułki szczęścia. Podane do popołudniowej kawy odganiają smutki i problemy.
A skąd taka ciekawa nazwa jelenie guziki? Ozdobą strojów ludowych w regionie Alp są guziki z masy rogowej jelenia. I nasze kruche ciasteczka z cynamonem przypominają takie strojne guziki. Ręcznie wykonane, w naturalnych brązowych odcieniach, z piękną ozdobą po środku. Rustykalne i szlachetne w formie. Takie adwentowe ciasta nie tylko ładnie wyglądają, są również bardzo smaczne. Jeśli nie mamy orzechów, można je pominąć i zrobić dwie małe dziurki w ciasteczku. Wtedy będą wyglądać jak prawdziwe jelenie guziki z południowych Niemiec lub Austrii.
Niemieckie ciasteczka Jelenie Guziki:
na około 100 sztuk:
Składniki:
250 g miękkiego masła150 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
400 g mąki
0, 5 paczuszki proszku do pieczenia= 8 g
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru
orzechy laskowe
Wykonanie:
1. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajko dalej ucierając, do dokładnego utarcia składników.2. Wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Zagnieść
na jednorodne ciasto.
3. Teraz ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałeczek około 2 cm.
4. Cynamon, kakao i cukier wymieszać i wysypać na stolnicę. Każdy wałeczek dobrze obtoczyć, zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
5. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i pociąć na plasterki. Na środek każdego ciasteczka położyć orzech laskowy i lekko docisnąć.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni( termoobieg 160) przez 10- 15 minut. Po upieczeniu odkładać do wystudzenia na metalową kratkę.
na jednorodne ciasto.
3. Teraz ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałeczek około 2 cm.
4. Cynamon, kakao i cukier wymieszać i wysypać na stolnicę. Każdy wałeczek dobrze obtoczyć, zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
5. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i pociąć na plasterki. Na środek każdego ciasteczka położyć orzech laskowy i lekko docisnąć.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni( termoobieg 160) przez 10- 15 minut. Po upieczeniu odkładać do wystudzenia na metalową kratkę.
Szczególnie dobrze smakują ciasteczka po dlugim spacerze, podane z gorącą herbatą.
Zapraszam i życzę Wam dobrego, pełnego swiatła listopada.
Edyta
Zapraszam i życzę Wam dobrego, pełnego swiatła listopada.
Edyta
Śliczne ciasteczka :) nigdy o takich nie słyszałam, ale wyglądają bardzo interesująco i niebanalnie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Kochana :) Przyznam sie, ze juz prawie poszly, oj musze poskromic ten wilczy apetyt :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńciasteczka wyglądają niesamowicie!
OdpowiedzUsuńKolejny oryginalny przepis! Nigdy wcześniej o nich nie słyszałam. Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDziekuje i polecam :)
Usuńsuper ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńCoś czuje, że na jednym ciasteczku bym nie skończyła :-) Zdecydowanie moje smaki, u nas listopad niestety brzydki i pochmurny, dziś paskudnie pada, także nic tylko zamknąć się w kuchni i kulać pyszne ciacha :-) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńOj tak, trudno jest sie powstrzymac :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJuż dla tej samej przeuroczej nazwy z tradycją w tle - warto je upiec :)
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam :)
UsuńPierwszy raz widzę takie ciasteczka, muszę być pyszne!
OdpowiedzUsuńProste i smaczne, polecam :)
Usuń