Po
dłuższej nieobecności przychodzę do Was z pysznym ciastem z
jabłkami i cynamonem. Przepis pojawił się już kiedyś na blogu,
ponieważ jest naszym ulubionym i często piekę z niego ciasto,
zmieniając tylko owoce. Najlepiej smakuje nam chyba ze śliwkami,
ale dzisiejszy wybór: papierówki, również przypadł nam do gustu.
Jesli nie macie papierówek, wypróbujcie inny gatunek z jabłkami.
Najlepsze są stare, dawniejsze odmiany, których nazw już nikt
nawet nie zna.
Ciasto jest mięciutkie, mocno pachnące cynamonem. Cała łyżeczka
cynamonu w przepisie to dość dużo, możecie wziąć go mniej, lub
jeśli nie lubicie, całkowicie zrezygnować. Osobiscie przepadam za
połączeniem,, jabłka i cynamon“ . A jeszcze ten zapach....Pycha!
Ciasto piekę w dużej prostokątnej foremce, można też użyć
dwóch małych. Polecam je Wam gorąco, ponieważ zawsze się udaje(
należy do mojego stałego repertuaru) i bardzo pasuje na pierwsze
jesienne popołudnia do dobrej książki i herbatki. Lub jak wolicie
na rozpoczęcie roku szkolnego. Zapraszam :-)
Pyszne ciasto z jabłkami i cynamonem:
Składniki:
1
kg jabłek
250
g masła
szklanka
cukru
1
cukier waniliowy
4
duże jajka
500
g maki
1
paczuszka proszku do pieczenia
1
cukier wanilinowy( lub domowy waniliowy)
200
g kwaśnej śmietany( najlepiej o jak najwyższej zawartosci
tłuszczu)
1
łyżeczka cynamonu
trochę
soku z cytryny do pokropienia jabłek żeby nie ciemniały
tłuszcz
do formy
*
można dodać odrobinę rumu
Wykonanie:
1.
Jabłka umyć, oczyścić, pokroić na kawałki i pokropić sokiem z
cytryny żeby nie ciemniały.
2.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Jajka dodawać
pojedynczo i dobrze ubić.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ubitych jajek ciągle
mieszajac. Na koniec dodać gęstą śmietanę i cynamon, zamieszać.
Ewentualnie dodać odrobinę rumu.
3.
Foremkę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto i wyrównać.
Kawałki jabłek poukładać na powierzchni ciasta. Piec w nagrzanym
piekarniku w temperaturze 180 stopni dobrą godzine lub trochę
dłużej( zależy od piecyka). Przed podaniem można posypać cukrem
pudrem. Podawać z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!
Edyta