Szybkie, smaczne i łatwe ciasto z marchewką i orzechami włoskimi. Wyborne, mięciutkie ciasto o pięknych kolorach. Najlepiej smakuje kolejnego dnia i długo zachowuje świeżość.
Wyjatkowo ciekawie wygląda upieczone w formie z kominem, ale ja polecam Wam zwykłą, prostokatną foremkę. Jest to sprawdzony sposób, gdy do ciasta dodajemy warzywa np. tarta cukinię. Ciasto o wiele szybciej się upiecze. I nie trzeba będzie nakłuwać go ciagle wykałaczką, żeby sprawdzić, czy wreszcie jest gotowe.
Polecam Wam posypać upieczone ciasto cukrem pudrem. Kombinacja puszystego ciasta z orzechami i marchewką oraz słodkiej warstwy pudru jest genialna! Mhhhmmm!
4 jajka
200 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 ml mleka
200 ml oleju
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
300 g maki
1 proszek do pieczenia( u mnie 16 g)
2 filiżanki tartej marchewki*
1 nie całkiem pełna filiżanka siekanych orzechów włoskich( tak 3/4)
tłuszcz do formy
Wykonanie:
1. Najpierw przygotować marchew i orzechy. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać dość grubo.
2. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć 5- 6 minut mikserem na najwyższych obrotach. Dodać mleko, olej, sól i cynamon i wymieszać.
3. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać do masy jajeczno- maślanej. Następnie dodać startą marchewkę i siekane orzechy. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
4. Formę 24 x 24 cm lub formę z kominem wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
*Jako miarkę wzięłam zwykła filiżankę do kawy, trochę mniejsza od kubka
Łatwe ciasto z marchewką i orzechami:
Składniki:4 jajka
200 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 ml mleka
200 ml oleju
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
300 g maki
1 proszek do pieczenia( u mnie 16 g)
2 filiżanki tartej marchewki*
1 nie całkiem pełna filiżanka siekanych orzechów włoskich( tak 3/4)
tłuszcz do formy
Wykonanie:
1. Najpierw przygotować marchew i orzechy. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać dość grubo.
2. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć 5- 6 minut mikserem na najwyższych obrotach. Dodać mleko, olej, sól i cynamon i wymieszać.
3. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać do masy jajeczno- maślanej. Następnie dodać startą marchewkę i siekane orzechy. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
4. Formę 24 x 24 cm lub formę z kominem wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.