Ciasto
w słoiku, czekoladowe, cytrynowe, waniliowe lub z owocami- w
szklanym słoiku każde wygląda bardzo efektownie. Piekłam już
różne ciasta i karmelowe ciasto w słoiku z dodatkiem owoców jest
chyba najsmaczniejsze. Mięciutkie, pachnące i lekko karmelowe.
Jeśli macie brzoskwinie, bardzo tutaj pasują, nawet takie z puszki.
Ja musiałam zadowolić się zimowymi jabłkami, są mniej
aromatyczne, ale też smaczne.
Takie
malutkie ciasta w słoiku są coraz bardziej popularne na urodzinach,
różnych imprezach, piknikach, a nawet weselach. Pięknie prezentuja
się jako własnoręcznie zrobiony prezent, ozobiony ładną
wstążeczką. A gdy przyjdą niespodziewani goście, wystarczy
przynieść je ze spiżarni i tylko zrobić dobrą kawę.
I
nawet gdy nie chcecie wekować ciasta, to i tak zachęcam do jego
upieczenia. Karmel z brązowego cukru i śmietanki jest tak smaczny,
że z trudem się opanowałam, żeby na tym etapie nie zakończyć
pieczenia. Najchętniej zjadłabym go w całości i jeszcze wylizała
rondelek. Taki smaczny jest ten domowy karmel. I łatwy do zrobienia,
trzeba tylko uważać, żeby go nie spalić. Gdy rozpuścimy cukier,
najpierw długo nic się nie dzieje, a potem szybko robi się
brązowy. Dodajemy śmietankę i gotujemy około 2 minut, aż masa
zacznie gęstnieć. Nie próbujemy, bo masa jest bardzo gorąca.
Rondelek odstawiamy do chłodnego pomieszczenia do wystygniecia, a
resztę rodziny bacznie obserwujemy. Szczególnie łasuchy.
Jeśli
w domu jest dużo łasuchów, można zrobić wiekszą porcję karmelu
i później polewać nim gotowe, upieczone ciasto. Prze-py-szne! I
najlepsze na ostatki. Zapraszam :-)
Karmelowe ciasto w słoiku:
Składniki:
na
4 słoiki o pojemności 250 ml
180
g miękkiego masła
180
g cukru
1
łyżka soku
z cytryny
3
jajka
180
g mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżki skrobi lub mąki kartoflanej
Na
karmel:
2
łyżki brązowego cukru
150
ml śmietanki do kawy 12 %
1
jabłko( lub brzoskwinia)
olej
do wysmarowania sloików
1
łyżka likieru brzoskwiniowego
Wykonanie:
1.
Słoiczki wysmarować olejem przy pomocy pędzelka. Jeżeli chcemy je
później zawekować, trzeba uważać, żeby brzegi były czyste, bez
tłuszczu.
2.
Brzoskwinie (lub jabłko) pokroić w kostkę. Polać likierem.
3.
Karmel: cukier rozpuścić w rondelku z grubym dnem. Gdy zrobi się
karmel, wlać śmietankę i zagotować mieszając. Pogotować ok. 2
minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ochłodzić.
4.
Masło utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą pianę.
Pojedyńczo dodać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i
skrobią. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Dodać pocięte
owoce.
5.
Do jednej trzeciej ciasta dodać ostudzony karmel i wymieszać.
6.
Połowę ciasta z karmelem wyłożyć na dno słoiczków. Następnie
dać jasne ciasto, a na wierzch ciasto z karmelem. Słoiczki
napełniamy do około 2/3 objętosci. Można włożyć widelec do
ciasta i lekko zamieszać, aż powstanie marmurkowy wzorek. Na
wierzch kładziemy kawałki owoców i lekko wciskamy w ciasto.
7.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze180 stopni 30-35 minut. Smacznego!
Jak
zawekować ciasto?
-
Ważne jest, żeby wziąć słoiki wystarczająco duże i napełnić
je ciastem do około 2/3 wysokości. Podczas pieczenia ciasto urośnie
i jesli będzie za wysokie, trudno będzie słoiki zamknąć. Chociaż
zawsze można je naciąć nożem do odpowiedniej wysokości.
-
Słoiki muszą byc odporne na wysokie temperatury i trzeba kupić
pasujące gumy i klamry. Powinny też być u góry szersze niż u
dołu, inaczej ciasta nie da się wyjąć.
-
Brzegi słoików musza być czyste, a same słoiki i pokrywy trzeba
dobrze wyparzyć.
-
Słoiki jeszcze gorące, natychmiast po wyciągnięciu z pieca
nakrywamy gumkami i szklanymi pokrywkami i mocujemy klamrami. Gumy
wkładamy wcześniej do zimnej wody. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia
i trzymamy w chłodnym miejscu.
-
Ciasto w słoikach można przechować przynajmniej 2 tygodnie. Ciasta
bez śmietany lub owoców nawet do 6 miesięcy.
Miłego tygodnia i dobrej zabawy :-)
Edyta