Szybkie
ciasto na samych białkach to przepis z serii,, Gdy zostaną ci...“
I tutaj wpisać dowolnie: białka, żółtka, ziemniaki. Bardzo
chętnie czytam takie porady, bo nie lubię niczego wyrzucać, a już
w szczególności produktów spożywczych. A podczas pieczenia często
zdarza się, że coś nam zostaje i nie wiadomo jak to wykorzystać.
Ostatnio piekłam pyszne babeczki z nadzieniem z czterech żółtek.
I co zrobić z białkami? Można zamrozić. Jasne, robię tak już od
grudnia i mam spory pojemnik w zarażarce. Powoli trzeba je jakoś
wykorzystać. Co można zrobić? Bezy, ciastka beziki, kokosanki, omlet, jabłka pod
pierzynką i oczywiście ciasto na samych białkach. Bardzo
mięciutkie, delikatne. Nie czuć, że w cieście czegoś brakuje. A
co najważniejsze, jest tak szybko gotowe i smaczne. Nie za słodkie,
takie lekkie ciasto można jeść nawet na śniadanie.
Jeżeli
w ferworze gotowania i pieczenia wrzucacie wszystkie białka do
jednego pojemnika, bo,, jakoś się wykorzysta“, a potem wyjmujecie
ten pojemnik i jak ja smętnie kiwacie głową: to ile ich było?
Jest
rada. Białka można zważyć. I tak świeże jajka:
S-
czyli małe jajka o wadze poniżej 53 g mają 35 g białka
M-
średnie jajka 53 do 62 g=> 35-40 g białka
L-
duże jajka między 63 do 72 g => 40-48 g białka
XL-
bardzo duże jajka powyżej 73 g=> ponad 50 g białka
Wystarczy
więc białka rozmrozić i zważyć. Ogólnie można przyjąć 35 gramów na
jedno białko. Ubite białko to 150 ml.
Szybkie ciasto na samych białkach:
Składniki:
125
g masła
7
białek
szczypta
soli
200
g cukru
2
paczuszki cukru waniliowego( najlepiej wziąć z prawdziwą wanilią)
szczypta
proszku do pieczenia
100 g mąki
100 g mąki
100
g siekanych orzechów lub migdałów
odrobinę
aromatu migdałowego
Wykonanie:
1.
Masło rozpuścić w garnuszku, chwilę ostudzić. Mikserem na
najwyższych obrotach ubić białka ze szczypta soli na sztywną
pianę. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i dodawać stopniowo do
białek ciągle mieszając.
2.
Mąkę wymieszać ze szczyptą proszku do pieczenia i siekanymi
orzechami i dodać do ubitych białek. Dodać aromat migdałowy. Na
koniec wlać strużką przestudzone masło.
Miłego dnia,
Edyta
Super przepis białka zawsze zostają pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuje Kochana, a ciasto jest naprawde smaczne, polecam :-)
UsuńSuper na podbicie białka! Dla osób trenujących, takie ciasta to mega radocha przy ciągłej diecie. :)
OdpowiedzUsuńOj tak, przydaloby sie zaczac z treningami, to nie byloby problemu z bialkiem :-)
UsuńSuper przepis,dziękuję:-)
OdpowiedzUsuńOrzeszków i migdałów nie miałam.
Dałam dwie łyżki domowego dżemu ( truskawka) Ciasto nabrało ładnego pudrowego różu.
Ciekawa jestem smaku:-)
Zostały 30 min do końca pieczenia.
Pozdrawiam:)
Fajny pomysl z dzemem, nie wpadlabym na to chyba :) Bardzo jestem ciekawa jak wyszlo i czy smakowalo :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń