Przepyszny,
kremowy serniczek z cytrynową polewą, który regularnie pojawia się
na naszym stole. Zmieniam jego smak używając różnych ciasteczek.
Piekłam go już nawet na rozkruszonych* sucharach wymieszanych z
cukrem pudrem i masłem, płatkach kukurydzianych, bo akurat w domu
nie było ciastek, a bardzo chciało się coś słodkiego. Jest
bardzo prosty do przygotowania. Kiedyś mieszając składniki
rozmawialam przez telefon i zapomniałam o jajku( bo w przepisie jest
tylko jedno). Ciasto mimo to doskonale się udało.
Ważne
jest, aby wszystko wymieszać delikatnie łyżką, nie używając
miksera. Choć piekąc go pierwszym razem z przyzwyczajenia wszystko
ukręciłam moim starym mikserem. Ciasto miało bardzo ciekawą
konsystencję. Przypominało dość zwarte ptasie mleczko. Zazwyczaj
piekę je jednak z jajkiem i mieszam drewnianą łyżką :-)
Niesamowicie kremowy sernik nowojorski:
Składniki:
Spód:
200
g ciastek ( np.maślanych)
100
g masła
Okragłą
foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka rozdrobnić. Masło rozpuścić w rondelku, dodać
rozkruszone ciastka. Wymieszać i od razu wyłożyć na foremkę.
Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć
z piekarnika.
*Rozkruszanie:
ciastka wkładam do plastikowego woreczka do mrożenia, zamykam i
roluję wałkiem do ciasta.
Masa serowa:
200
g cukru
3
łyżki mąki ziemniaczanej
600g
serka kremowego typu philadelfia
200g
chudego Quarku**
1
jajko
150
g śmietany 18 %
2
łyżki soku z cytryny
Polewa z kwaśnej śmietany:
250
g kwaśnej śmietany
2
łyżki drobnego cukru
1
łyżeczka soku z cytryny
1
cukier wanilinowy
Wykonanie:
Cukier,
makę ziemniaczaną, serek i Quark wymieszać łyżką. Dodać jajko,
śmietanę, sok z cytryny. Wylać na upieczony ciasteczkowy spód.
Wyrównać. Wstawić formę z sernikiem do piekarnika i piec dalsze
45 minut, aż brzegi sernika zrobią się złote.
Składniki
na polewę wymieszać, polać po serniku i piec jeszcze 5 minut.
**Zastanawiam
się czym zastąpić Quark, czyli niemiecki twarożek, ktory raczej
przypomina polski serek homogenizowany. Proponuję wiec serek Mój
Ulubiony lub serek mascarpone.
Sernik
na zdjęciach posypałam kakao i udekorowałam rysując wzory
zielonym pisakiem lukrowym. Zapraszam :-)
Zrodlo
przepisu: Chefkoch, Der
unglaublich cremige NY Cheese Cake.
Droga Edyto, piszę do Ciebie, ponieważ nominowałam Cię do Liebster Blog Award! Informacje o samej zabawie i pytania, na które chcę żebyś odpowiedziała, umieściłam u siebie na blogu (rudalimonka.blogspot.com). To świetna sprawa, bo dzięki temu mozemy lepiej poznać innych blogerów. :) Pozdrawiam! PS ten sernik wygląda obłędnie! Uwielbiam ciasta na ciasteczkowych spodach..
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKremowy sernik to moje tegoroczne odkrycie, dzięki Edyta!
OdpowiedzUsuń