Przepis
na owocowy serniczek z galaretką jest przysłowiową deską ratunku
w trudnych sytuacjach. Zapowiedzieli się goście, mąż prosi o
smaczne ciasto do pracy, dzieci muszą przynieść coś do szkoły i
zupełnie nie wiemy, co upiec. Nie chcemy szukać nowych przepisów,
nie ma czasu na pracochłonne torty, wtedy taki sernik z galaretką i
owocami doskonale się sprawdzi. Byłam kiedyś na przyjęciu u
cateringiem. Podano kremowe torty, ciężkie czekoladowe ciasta, a
nawet Fale Dunaju według przepisu z low carb. Oraz serniczek z
czerwoną galaretką. I jak myślicie do którego ciasta ustawiały
się kolejki i zniknęło już na samym początku? Właśnie taki
owocowy serniczek. Czerwona przeźroczysta galaretka, aksamitna masa
serowa i puszyste ciasto posmakują każdemu.
Do
sera nie dajemy żelatyny tylko usztywniacze do bitej śmietany.
Poczatkowo bałam, że tak przygotowane ciasto popłynie, ale bez
obaw. Kremowy serek jest dość gęsty, bita śmietana z usztywniaczem
również. Po zdjęciu obręczy wszystko ładnie się trzyma. Nawet
gdy podczas fotografowania ciasto stało w ciepłym pomieszczeniu,
nic się nie stało. A zdarzało się już, że w trakcie sesji
ciasto zwyczajnie się roztopiło. Naturalnie nie trzeba ryzykować i
najlepiej jest przed podaniem na stół przechowywać w chłodnym.
Ciasto na spód upiekłam w okrągłej foremce, jeśli weźmiecie
formę prostokątną proponuję zwiększyć liczbę składników. Tego
rodzaju przepisy zapisuję na żelazną listę, żeby mieć je zawsze
pod ręką. Smaczne, szybkie i niezawodne. Polecam serdecznie.
Owocowy serniczek z galaretką:
Składniki:
200
g cukru
2
jajka
200
g masła
400
g mąki
1
paczuszka proszku do pieczenia
400
g kremowego serka typu filadelfia
400
g słodkiej śmietany
2
opakowania usztywniacza do bitej śmietany
2
cukry waniliowe
2
galaretki
400
g owoców: mrożonych malin, truskawek lub świeżych
Wykonanie:
1.
Owoce rozmrozić. Utrzeć jajka z cukrem, dodać masło i utrzeć na
pianę. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do utartego masła.
Wymieszać i rozprowadzić na foremce wyłożonej papierem.
Piec
w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni 20- 30 minut.
Ostudzić.
2.
Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem waniliowym, dodać serek.
Na ciasto założyć metalowy pierścień i rozprowadzić masę
serową.
3.
Galaretki przygotować według przepisu. Owoce rozprowadzić na masie
serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do
całkowitego zastygnięcia. Najlepiej na cała noc. Gotowy serniczek
można udekorować bitą śmietaną lub świeżymi owocami.
Smacznego!
Robi
się ciepło, pamiętajmy o tym, żeby szanować otoczenie i
sąsiadów. Warkot motoru pod oknami potrafi uprzykrzyć każdemu
życie. Chyba nie po to się ma quada, żeby ryczeć sąsiadowi pod
oknem?
Szerokiej
drogi zmotoryzowanym i dużo wiatru,
Edyta
Wspaniały serniczek do kawy porywam kawałek
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie i prosze, czestuj sie :-*
Usuńuwielbiam takie serniki na zimno; ale mi apetytu zrobiłas
OdpowiedzUsuńProsty i naprawde wszystkim smakuje :-)
UsuńTaki serniczek najczęściej robię na spodzie z herbatników - też się fajnie komponuje. Masz rację - to klasyka gatunku - i sprawdzi się na każdą okazję!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Pewnie, na hebatniczkach to jeszcze szybciej. Niestety wszystkie ciastka znikaja u nas juz po zakupie i na takie okazje trzeba piec samemu :-) Pozdrawiam slicznie :-)
UsuńPycha :-) uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :-)
Usuń