13 gru 2015

Makowiec na kruchym spodzie.



http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Makowiec na kruchym spodzie. Edyta Guhl.

Według ludowych wierzeń mak, spożywany w wigilię Bożego Narodzenia, ma zapewnić nam sytość, zdrowie i powodzenie w Nowym Roku. Mak jest symbolem płodności i urodzaju. Już Hippokrates polecał go jako doskonały środek nasenny. Stosowały go nasze babki, które moczyły szmatkę w wywarze z maku, dawały niemowlęciu do ust i szły do pracy na polu. Oprócz właściwości prozdrowotnych cenione są jego właściwości odżywcze i chociaż kojarzy nam się głównie z Wigilią, powinniśmy jeść go przez cały rok. Zawiera wiele cennych białek oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu, wapnia, fosforu i cynku. Kolejny powód, żeby upiec ciasto z makiem. Zapraszam :-)

Makowiec na kruchym cieście:


Składniki na ciasto:

500 g mąki
250 g masła
150 g cukru
2 jaja
2 łyżki śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:
400 g mielonego maku
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka skórki pomaranczowej
1 łyżeczka skorki z cytryny
1 łyżka rodzynek
1 łyżka bułki tartej

1. Pieczenie makowca rozpoczynam od zrobienia masy makowej, ponieważ jest to dość czasochłonne. Mak zalewam wrzącą wodą(do pokrycia) i odstawiam na całą noc. Nastepnego dnia odsączam z nadmiaru wody i mielę dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Jajka rozdzielam, żółtka, miod i cukier ubijam na jasny kolor. Dodaję proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę z cytryny i pomaranczową oraz łyżkę buki tartej. Białka ubijam na sztywną pianę i ostrożnie dodaję do masy makowej. Całą masę delikatnie wymieszać.
2. Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, uformować kulę i dać na godzinę do lodówki. Foremkę do ciasta 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. 2/ 3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na foremkę. Z reszty ciasta formowane będą wałeczki na wierzch maku, aby utworzyć kratkę na samym wierzchu ciasta.
3. Masę makową wylać na wyłożone już ciasto, na mak układać kratkę pozostałego ciasta.
Piec 1 godzinę w piekarniku 160°C . Smacznego!


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Wypieki na Wigilię.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Domowe ciasto- najsmaczniejsze...


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Smaczne wypieki. Edyta Guhl.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz