Cookies

25 lis 2015

Czekoladowe choinki z wiórkami kokosowymi


Rozglądam się po różnych blogach i wszędzie zrobiło się tak zimowo, światecznie, więc pora już na mnie, żeby rozpocząć adwentowe wypieki. Jestem właśnie na 2 tygodniowym urlopie, może dość dziwna pora jak na urlop, szczególnie, że nie wypalił nasz zaplanowany wyjazd, wiec siedzę w domku i tylko piekę, fotografuję i obrabiam to wszystko. Taki urlop w domu ma swoje dobre strony, wreszcie mogę nadrobić różne zaległości i mam nadzieje, że zaproponuję Wam coś dobrego. Upiekłam już keks z bakaliami i pyszne ciasteczka Trochę potrwa zanim pojawią się na blogu. Mam skłonność do robienia ogromnej ilości zdjęć i i potem ich selekcja jest dość trudna. Podziwiam fotografów, którzy robią dziesięć zdjęć danej potrawy, wybierają trzy najlepsze i gotowe...Dzisiejsze choinki tak wdzięcznie mi pozowały, że wyszło tego około 50 zdjęć. Ciekawe, czy Wy również macie tego typu dylematy :-)
Wracając do choinek. Te pomarańczowe kulki to physalis, miechunka jadalna. Możecie zastąpić je kandyzowanymi wisienkami, winogronami lub gwiazdką wycięta z jabłka.
Choinki można udekorować kuwerturą, lukrem, mielonymi orzechami, kolorową posypką. Możliwości jest wiele ;-)

Czekoladowe choinki z kokoskami :


Ciasto:
5 jajek
160 g cukru
cukier waniliowy
160 g czekolady
łyżka rumu
160 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
80 g wiórków kokosowych

Do ozdoby: 1. czekolada mleczna, wiórka kokosowe, owoce physalis
2. kakao, wiórka kokosowe, kandyzowana wisienka
  1. Przed rozpoczęciem pieczenia przygotujmy papierowe szablony. Na papier do pieczenia przykładamy mały talerzyk i odrysowujemy koła. Wycinamy i każde koło nacinamy do połowy i składamy stożek. Miejsce połączenia posmarowałam masłem. Przygotowujemy żaroodporne kubeczki lub szklanki i wkładamy papierowe stożki.

    Szablony wycinamy z papieru do pieczenia


    Zwijamy w stozki i wstawiamy do szklaneczek.


  2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej i dodajemy do masy jajecznej. Wlewamy rum. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy wiórki kokosowe.
  3. Ciasto wkładamy łyżka do papierowych foremek, starając się rozkładać je równomiernie. Wyrównujemy wierzch, ponieważ jest to podstawa naszej choinki, ale bez obaw, po upieczeniu możemy wyrównać nierówności nożem.
  4. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na to stawiamy szklanki z ciastem. Mamy pewność, że podczas pieczenia nie pobrudzimy piekarnika :-)
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
  6. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, czekoladowe stożki ze szklanek i zostawiamy do ostygnięcia. Zdejmujemy papier.
  7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Stożki równamy nożem, aby stały pionowo i smarujemy rozpuszczoną czekoladą . Po ostygnięciu posypujemy kokoskami i wykałaczką przyczepiamy physalis. Smacznego :-)

Czekoladowe choinki posypujemy wiorkami


I ozdabiamy egzotyczny physalisem.



Wersja choinki posypanej kakao i ozdobionej wisienką:



3 komentarze: