Zapiekanka ze słodkich ziemniaków- Edyta Guhl |
Kochani, dzisiaj szybki przepis na obiad- zapiekankę ze słodkich ziemniaków. Przepyszna, sycąca, wegetarianska. Bez zbędnych słow zapraszam na obiad staropolskim:
Do stołu
podano:-)
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków:
6 średniej
wielkości słodkich ziemniaków
2 cebulki
ząbek
czosnku
łyżka
masla
3 łyżki
oliwy
sól,
pieprz, papryka
świeże
zioła: oregano,
tymianek, może byc pietruszka
mleko 1/
8 szklanki
śmietana
1/ 8 szklanki
Naczynie
żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Obierz słodkie
ziemniaki i pokrój w cieniutkie plastry, cebulę również
pokrój w plastry, czosnek posiekaj. Plasterki ziemniaków ustaw w
naczyniu ( jak na zdjęciu). Plasterki cebuli włóż pomiędzy
ziemniaki, najlepiej tak, żeby nie wystawały, ponieważ podczas
pieczenia cebula szybko się przypala. Posiekany czosnek włóż w
wolne miejsca pomiędzy plasterkami ziemniaków. Posmaruj masłem,
najlepiej pędzelkiem, polej oliwą. W kubeczku wymieszaj widelcem
mleko i śmietanę, polej po ziemniakach. Posyp świeżymi
ziołami i przyprawami. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni
godzinę lub do momentu gdy skórka będzie przyrumieniona.
Smacznego!
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków w zielonej foremce. |
Autor- Edyta Guhl |
zapiekanka wygląda przepysznie, ten kolor, mniam:)
OdpowiedzUsuńDziekuje, jest naprawde smaczna, raczej slodka i robi dobre wrazenie na gosciach :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ta zapiekanka i świetnie pasuje jako dodatek do obiadu:-) Podkradnę pomysł:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko ciesze sie, po to sa te pomysly, zeby probowac :-)
OdpowiedzUsuń