Blog o gotowaniu, fotografii, okruchy z życia emigranta...
Cookies
11 lis 2015
Deser z mango i nasionkami chia
Nasionka szałwii hiszpańskiej, zwane nasionkami chia kupiłam pierwszy raz ponad rok temu, kiedy piekłam chlebek zmieniąjacy życie. Od tego czasu dodaję je do różnych posiłków, dekoracji, ostatnio zrobiłam z nich kokieteryjne oczka drożdżowego ludka tutaj. Dziwnym sposobem prawie wcale nie ubywają i dlatego rozglądam się za różnymi przepisami na ich wykorzystanie. Trochę zainspirowała mnie Marta Przepisyzpodrozy.pl, ciekawie pisze o nasionkach chia Marzenka, czyli Kulinarna Maniusia. Zapraszam na smaczny i zdrowy deser z mango.
Deser z nasionkami chia i musem z mango :
Składniki:
3 łyżki nasionek chia 1 mały jogurt naturalny 200 ml mleka ryżowego, sojowego, migdałowego lub kokosowego 1 dojrzale mango sok z pół cytryny
Przygotowanie:
3 łyżki nasionek chia zalewamy 200 ml mleka, mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 20 minut do lodówki, można na całą noc. Nastepnie dodajemy jogurt naturalny. Można dosłodzić do smaku. Wykładamy do szklanych pucharków do około 2/ 3 wysokości. Mango obieramy, dodajemy sok z cytryny i miksujemy. Ostrożnie wykładamy na jogurt z nasionkami chia. Gotowe! Życzę smacznego :-)
Bardzo dekoracyjny deser. Szałwia hiszpańska to zdrowy i wspaniały dodatek do deserów, pieczywa, sałatek... i nie tylko. :)
OdpowiedzUsuńMoj ulubiony dodatek ostatnio, dodaje do wszystkiego :-)
OdpowiedzUsuń