Kruche babeczki z karmelem. Edyta Guhl. |
Zapraszam na przepyszne kruche babeczki z nadzieniem karmelowym i orzechem włoskim. Przepis na domowe nadzienie karmelowe podawałam już w przepisie na torcik z truskawkami. Jest przepyszne i łatwe do zrobienia. Ważne jest tylko, aby skrobię dokładnie wymieszać z 5 łyżkami mleka i dodać na samym końcu do masy karmelowo-mlecznej. Dokładnie opiszę to niżej w przepisie. W ferworze pieczenia zrobiłam jeszcze babeczki z budyniem czekoladowym z torebki, te również spotkały się z dobrym przyjęciem. Ciekawa jestem, które babeczki byście wybrali, karmelowe czy z czekoladowym budyniem?
Kruche babeczki z karmelem:
Składniki na ciasto :
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
125 g zimnego masła
szczypta soli
Karmel:
2 szklanki mleka
60 g cukru
łyżeczka wody
1 łyżka masła
40 g skrobi kukurydzianej
połówki orzechów włoskich
1. Składniki na ciasto zagnieść i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i ciastem wykleić małe foremki. Dzisiaj użyłam zwykłej foremki do muffinek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
2. Orzechy włoskie uprażyć na patelni: orzechy wkładam na teflonową patelnię i podwyższam temperaturę i mieszając piekę, aż skórka zacznie pękać. Uważajcie, żeby nie przypalić. Orzechy wykładam na papier do pieczenia i chwilę chłodzę.
3. Wymieszać około 5 łyżek mleka ze skrobią ziemniaczaną. Trzeba zrobić to dość dokładnie, żeby uniknąć grudek. Mleko powinno być zimne. Do garnka o dość grubym dnie wsypać cukier i wlać łyżeczkę wody. Zostawiamy, aby cukier się skarmelizowal. Nie mieszamy, tylko czekamy, aż cukier nabierze złocistej barwy. Wtedy dodajemy masło i mieszamy, dolewamy mleko. Mieszamy, aż karmel całkowicie rozpuści się w mleku. Dodajemy skrobię rozmieszaną w mleku i już nie gotujemy.
4. Kruche babeczki napelniamy nadzieniem karmelowym, w środek kładziemy połówkę orzecha włoskiego.
Życzę smacznego :-)
Kruche babeczki z karmelem. Edyta Guhl. |
Kruche babeczki z orzechem wloskim i karmelem. Edyta Guhl. |
* przepis pochodzi z gazety ,, Wohnen und Garten" wrzesien 2011
Mniam, wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają fantastycznie!
OdpowiedzUsuń