Clafoutis z malinami. Edyta Guhl. |
Clafoutis z malinami:
przepis
na 3 foremki po 300 ml
4 jajka
5 łyżek
cukru pudru
60 g
smietany 30- procentowej
1
cukier waniliowy
sól
100 g
mąki
400 g
malin- mogą być mrożone
łyżka
masła i 2 łyżki cukru do foremek
1.
Mrożone maliny rozmrozić. Żaroodporne foremki wysmarować masłem
i wysypać cukrem. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę
z 2 łyżkami cukru pudru.
2.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać
śmietanę i szczyptę soli. Delikatnie wsypać mąkę i dodać pianę
z białek. Ostrożnie wymieszać.
3.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni( termoobieg na 180). Ciasto włożyć
do przygotowanych foremek, wyłożyć maliny. Piec około 20 minut i
posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)
Clafoutis z malinami. Edyta Guhl. |
Przepisy na desery. Edyta Guhl. |
Clafoutis z malinami. Elegancki deser. Edyta Guhl. |
Uwielbiam ten deser :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń