Cynamonowa bułka drożdżowa ze zmarszczkami. |
Późnym
popołudniem upiekłam tego zabawnego drożdżowca z cynamonem i
zanim wystygł, zniknęła jego większa część, aż mnie korci,
żeby napisać: większa połowa. Rodzinka beztrosko stwierdziła, że
przecież mogę jeszcze raz upiec. Naturalnie, że mogę i pewnie tak
zrobię, bo ciasto mi się spodobało. Wygląda bardzo dekoracyjnie,
a sposób wykonania jest prosty. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy,
obficie smarujemy roztopionym masełkiem i posypujemy cukrem z
cynamonem. Następnie kroimy na paski. Każdy pasek składamy w
harmonijkę lub jak chcecie w www i wkładamy do foremki. Wybrałam
szklaną formę żaroodporną, ponieważ po upieczeniu, przez jej
przeźroczyste ścianki, pięknie widać wszystkie zmarszki i fałdki.
To chyba pierwszy przypadek, kiedy zachwycam się fałdkami i
zmarszczkami ;-) Przez dużą ilość masełka ciasto przypomina mi w
smaku karnawałowe wypieki smażone na oleju, nie jest jednak takie
tłuste. Przepraszam, że pokazuję Wam tylko resztki tego ciasta,
obawiam się, że nawet jak znow je upiekę, nie zdążę
sfotografować, tak pieknie pachnie i kusi. Zapraszam :-)
Cynamonowa bułka drożdżowa ze zmarszczkami ( Zimt- Faltenbrot):
Ciasto:
700 g
mąki
100 g
cukru
5
łyżeczek suchych drożdży
szczypta
soli
200 ml
mleka
110 g
masła
4 jajka
2
łyżeczki cukru wanilinowego
tłuszcz
i maka do foremki
mąka
do podsypania
Cynamonowa posypka:
260 g
cukru
110 g
masła
2 łyżki
cynamonu
szczypta
gałki muszkatałowej
Wykonanie:
1. 100
g cukru, drożdże, mąkę i sól wymieszać w dużej misce i
odstawić na bok. W drugiej misce ubić jaja na pianę i rownież
odstawić. W garnuszku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło,
uważając, żeby mleko się nie zagotowało. Dodać cukier
waniliowy i odstawić żeby chwilę wystygło. Pamietajmy, żeby
drożdży nigdy nie zalewać wrzątkiem, bo to je zabije i ciasto po
prostu nie wyrośnie. Ostudzone mleko wlewamy do mąki równocześnie
ucierając wszystko mikserem. Dodajemy utarte jajka i dalej ucieramy.
Ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
na około godziny, lub aż urośnie o przynajmniej połowę.
2. W
tym czasie przygotujemy cynamonową posypkę. Mieszamy razem cukier,
cynamon i gałkę muszkatałową. Masełko rozpuszczamy w garnuszku i
chwile podgrzewamy, aż zrobi się lekko brązowe. Odstawiamy.
Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Piekarnik
nagrzewam do temperatury 180 stopni.
3.
Wyrośnięte ciasto wyjmuję na stolnicę lub silikonową podkładkę,
posypuję lekko mąką, nakrywam ściereczką i zostawiam na chwilę
do podrośnięcia. Następnie rozwałkowuję na prostokąt. W
przepisie najpierw pocięto ciasto na paski, a potem posmarowano
roztopionym masełkiem i posypano cynamonowym cukrem. Ja posmarowałam
pędzelkiem całość, posypałam cynamonowym cukrem, a nastepnie
pocięłam w paski. Pasek składamy jak harmonijkę i wkładamy luźno
do formy, dokładamy drugi pasek, a pózniej następny. Całość
możemy posypać jeszcze cukrem i cynamonem i posmarować roztopionym
masełkiem, którego mi trochę zostało. Pieczemy w nagrzanym
piekarniku ( 180 stopni) około godziny. Po zapachu i złotym
przyrumienieniu poznacie, że ciasto jest już gotowe. Podajemy ze
szklanką mleka. Smacznego :-)
Ciasto drożdżowe. Edyta Guhl. |
Cynamonowa bułka drożdżowa w foremce. Edyta Guhl. |
Przepisy na ciasto drożdżowe. |
Pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem. Edyta Guhl. |
Cynamonowa bułka znika szybko z talerza :-) |
Inspirację
znalazlam tutaj: Zimt- Zupfbrot
Edyta
Prezentuje się smakowicie, a cynamonowe wypieki są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuń