Muffiny jajeczne. Edyta Guhl. |
Witajcie
serdecznie !
Nie wiem
jak u Was, ale nas kompletnie zasypało śniegiem. Obudziłam się
dość późno, bo długo pracowałam i było jakoś inaczej,
jaśniej, Wyjrzałam przez okno, niespodzianka, gruba warstwa śniegu
na drodze, zasypane podwórko i łąka. No i się zaczęło, korki na
drogach, nieprzejezdne drogi, opóźnienia. To niesamowite, jak
szybko powstaje chaos, nawet w tak zorganizowanym kraju jak Niemcy.
Do pracy jeszcze jakoś dojechałam, ale droga powrotna zajęła mi
dość długo i wróciłam wymęczona i głodna. Zima dopiero się
zaczyna i pewnie bedzie jeszcze gorzej, pamietajmy o ciepłym kocu,
kanapkach w aucie, czy termosie z kawą. Przypomina mi się film o
alpiniście, który nosił przy sobie suszoną wołowinę...Mogą też
być batoniki- müsli.
W ten
zimny, styczniowy poranek nikogo nie wypuszczę bez porządnego
śniadania. Wbrew moim przyzwyczajeniom, kubek kawy, a potem długo,
długo nic, dzisiaj proponuję coś konkretnego, a mianowicie muffiny z jajkiem. Muffiny, a to pewnie będzie coś słodkiego, wszystkie
cukrożery szeroko otwierają oczy ...Muszę Was trochę zaskoczyć.
Mowa jest o śniadaniu, więc zostawmy złe nawyki i zjedzmy coś
zdrowego i pełnego protein, czyli po prostu białka. Zapominamy, że
białko to budulec tkanki mięśniowej, decyduje o pięknym wyglądzie
naszej skóry i młodzieńczym wyglądzie, a także przyspiesza
metabolizm. Wykorzystują to sportowcy, którzy budują masę ciała.
A więc zanim wyjdziemy na mróz i śnieg, dostarczmy organizmowi
trochę białka i do roboty. Energicznie zapraszam na muffiny na
słono.
Muffiny jajeczne:
6
jajek
2
łyżki mleka
2
łyżki słodkiej śmietany
sól,
pieprz
100
g żółtego sera
gałazka
pietruszki lub dowolne swieże zioła
gotowane
warzywa: marchewka, groszek, kukurydza
ewentualnie
tofu, grzyby, pomidory papryka, cebula
Formę
na muffiny smarujemy tłuszczem, moja jest na 12 muffinków. Jajka
ubijamy z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem. Jest to
baza naszych muffinków, jakich jeszcze użyjecie składnikow, zależy
od Was. Można użyć naprawdę wszystkiego. Bardzo lubię wersję z
marchewką i groszkiem, dodaję jeszcze szalotkę i czerwoną
paprykę. Lubię też tofu, grzyby i czosnek. Składniki drobno
kroimy i wkładamy do wgłębienia w foremce. Zalewamy masą
jajeczną. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż się
pieknie przyrumienią. Zostawmy na chwilkę w foremce, żeby
wystygły. Muffiny są genialne, można wziąć je ze sobą do pracy,
zjeść na podwieczorek lub poczęstować gości. Smacznego :-)
Muffiny z ziołami |
Muffinek z jajkiem |
Smaczne muffiny jajeczne. Edyta Guhl. |
Jajeczne muffiny na śniadanie. |
Super dawka na start dnia!
OdpowiedzUsuń