Ciasto cudak. Edyta Guhl. |
Zapraszam na ciasto cudak, o którym
wspomniałam w poprzednim poście. Ciasto cudak znane jest również
pod nazwą Stefanka, ciasto czeskie, miodownik. Jest to chyba
najsmaczniejsze ciasto, obok pleśniaka, z mojego dzieciństwa. Jest
trochę pracochłonne, bo z niewielkiej ilości ciasta musimy upiec
trzy placki, obiecuję Wam, że praca się opłaci, ciasto jest
przepyszne, pachnie miodem, a masa z manny jest lekka, kremowa i nie
jest jak to mówią niektórzy: nudna. Nie przepadam za gorzką
czekoladą, dlatego poszłam na kompromis i nie polałam całej góry
ciasta ciemną kuwerurą, bo byłoby dla mnie za gorzkie, tylko
ozdobiłam je czekoladowymi kleksami. W wersji dietetycznej, takiej
dla domowników można zrezygnować z kostki masła w masie, ugotować
gestą kaszę mannę, utrzeć i przełożyć placki. Nie zapomnijmy
też o ich nasączeniu. Używam to tego naparu z czarnej herbaty,
można też użyć wody z cytryną. Gorąco polecam :-)
Ciasto Cudak:
7
łyżek miodu
120
g margaryny lub masła
0,
5 szklanki cukru
0,
5 kg mąki
1
łyżeczka sody
2
jajka
cukier
waniliowy
Masa z manny:
Litr mleka
szklanka cukru pudru
9 łyżek kaszy manny
200 g masła
Polewa czekoladowa:
Składniki:
2 łyżki wody
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki cukru
trochę octu
1-2 łyżek czarnej herbaty lub wody z
sokiem do nasączenia placków
Przygotowanie:
1. Zagotować
w rondelku miód, cukier i margarynę. Lekko przestudzić i dodać do
przesianej mąki z sodą. Wbić jajka, dodać cukier wanilinowy
i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i
rozwałkować 3 placki.
2.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Prostokatną blaszkę o
wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i upiec 3
placki.Każdy placek piec 15- 20 minut na złoty kolor.
3.
Przygotować masę. Zagotować mleko i wsypać do niego kaszę mannę
i chwilę pogotować, aż zgęstnieje, poczekać, aż wystygnie.
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać kaszę mannę po łyżce i
dalej ucierać.
4.
Przygotować czarną herbatę lub wodę z sokiem z cytryny i nasączyć
placki. Upieczone placki nasączyć, a następnie przełożyć kremem
z kaszy manny.
5.
Przygotować polewę: zagotować w rondelku kakao, cukier i wodę,
chwilę pogotować, pod koniec gotowania dodać odrobinę octu. Z
przygotowanej polewy robimy abstrakcyjne wzorki na wierzchu ciasta,
aby polać cały wierzch ciasta, musimy przygotować polewę z
podwójnych składników. Smacznego !
Smaki z dzieciństwa. Edyta Guhl. |
Miodowe ciasto cudak. Edyta Guhl. |
Pieczemy trzy miodowe placki... |
i przekladamy je pyszną masą z kaszy manny. |
Ciasto Cudak, Stefanka lub miodownik. Edyta Guhl. |
Najlepszy przepis na Cudaka. Edyta Guhl. |
Cudowne ciacho. Podkradam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńProsze bardzo. Jest przepyszne :-)
UsuńPowiem Ci, że znam to ciasto tylko z nazwy, nigdy nie jadłam, wygląda naprawdę apetycznie. Pleśniak i owszem jest mi znany i z moich szkolnych czasów, jeżeli zaś chodzi o przebój z kaszy manny (lata dziewiędziesiąte) to dziewczyny szałały z tak zwanym "lodowcem".
OdpowiedzUsuń:)
No popatrz, a ja nigdy nie slyszalam o lodowcu z manny...ciekawe. To pewnie juz pozniejsza moda :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto.:)
OdpowiedzUsuńTroche pozno zauwazylam ten komentarz, ale dziekuje serdecznie :*
UsuńEdyto pycha ciasto pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :-)
UsuńFaktycznie trochę to ciasto wygląda jak cudak ale uważam że na pewno jest smaczne. Fajne przepisy na różnego rodzaju desery z wykorzystaniem czekolady są na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl gdzie można wykorzystać czekoladę na wiele różnych sposobów. Ja staram się chociaż raz na tydzień zrobić jakiś deser z tych porad tam zawartych.
OdpowiedzUsuńDziekuje za rade, chetnie zajrze, nie jestem takim fanem czekolady, ale kto wie, moze jakas porada mnie zauroczy :-) Pozdrawiam :-)
Usuń