Szybkie ciasto z porzeczką. Edyta Guhl. |
Najprostsze
ciasto na świecie, bez wydziwiania, sztucznych dodatków, ciężkich
kremów, czy lukru. Takie ciasto smakuje zarówno do popołudniowej
kawy, jak i na śniadanie. Upiekłam je z czerwoną porzeczką.
Dobrze smakuje rownież z borówką, malinami lub śliwkami. Jeśli
macie klęskę urodzaju i nie wiecie co zrobić z porzeczką,
podawałam już dwa bardzo dobre przepisy: ciasto z maślanką i ciasto-z-porzeczkami . Ten ostatni przepis
przeszedł taki trochę niezauważony, a szkoda, bo ciasto jest
przepyszne. Może wydaje się pracochłonne: dwie warstwy ciasta
pieczone razem, czy to się oby uda? Uda się naprawdę, bo często
je piekę i zawsze wychodzi. Dzisiaj nie miałam orzechów, więc
musiałam trochę poszukać i upiekłam zwykłe, domowe ciasto z
owocami. Pycha...Zapraszam :-)
Edyta
Szybkie ciasto z porzeczką:
Składniki:
175
g masła
150
g cukru
1
cukier waniliowy
4
jaja
200
g mąki
100
g mąki ziemniaczanej
3
łyżeczki proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki cynamonu
250
g porzeczki( lub borówki, malin)
szczypta
soli
Przygotowanie:
Piekarnik
nagrzać na 180 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło, cukier, cukier wanilinowy i sól utrzeć na pianę. Dodawać
jajka po jednym ciagle ucierając. Obie maki i proszek przesiać i
dodawać do masy jajecznej. Dodać cynamon, zamieszać i ciasto
przełożyć do foremki.
Owoce
przebrać, oczyścić i rozłożyć na cieście. Piec w 180-190 °C
30-35 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ale nie
jest to konieczne. Smacznego :-)
Ciasta z porzeczką. Edyta Guhl. |
Proste
przepisy na ciasta.
|
Smakuje rownież z borówką, malinami... |
Ciasta z owocami. Edyta Guhl. |
A gdybyście się zastanawiali jak spalić zbędne kalorie, zapraszam
na jogging po okolicy :-)
Eifel w Niemczech. |
Do przodu...
|
Jogging
po lesie.
|
Ktoś pyta, czy się nie boję biegać? Czasami... |
przepyszne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;-)
UsuńPiękne kolorki ciasta. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakie zwykle, domowe, ale pycha :-)
UsuńSuper połączenie, masz zmysł!
OdpowiedzUsuń