Zapraszam na bardzo dobre ciasto z porzeczkami. Przepis zapewne Was zaskoczy. Ciasto składa się z warstwy kruchej i biszkoptowej, na to idą owoce i wszystko pieczone jest równocześnie. Bez obaw, ciasto piekę już od dawna i zawsze się udaje. Jest przepyszne, a co najciekawsze za każdym razem smakuje inaczej. Znacie to?
Przepis na ciasto z porzeczkami.
Kruche ciasto:
120 g mąki
100 g masła
60 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
60 g orzechów laskowych, zmielonych
1 żółtko
sól
100 g dżemu z porzeczki
Składniki szybko zagnieść, rozwałkować, przelożyć do foremki ( średnica 26cm ) wyłożonej papierem, posmarować dżemem.
Na to nałożyć ciasto biszkoptowe:
3 jaja120 g cukru
cukier wanilinowy
120 g orzechów laskowych, zmielonych
80 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g czerwonej porzeczki
Jaja ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na pianę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami. Rozsmaruj na kruchym cieście, posyp porzeczkę. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni 40-50 minut. Smacznego :-)
I jeszcze zdjęcie porzeczek w ogrodzie ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz