Cookies

20 sty 2021

Serbska strucla z makiem

serbska-strucla-z-makiem-domowe-ciasto-francuskie

Ostatnio na moim niemieckim blogu wzięłam udział w akcji dla blogerów,, Kulinarna podróż po świecie“ . Uczestnicy co miesiąc odwiedzają inny kraj i przedstawiają regionalne przepisy. W wirtualną podróż ruszyłam z serbską struclą z makiem na domowym cieście francuskim. Chrupiącym, listkowym, wprost rozpływającym się w ustach. Ciasto francuskie wyszło zupełnie inne, niż sklepowe. I przyznam się, że takiego smaku jeszcze nie znałam. Może dlatego, że ciasto nie musi leżakować w lodówce. Jak podają wszystkie znane przepisy. Zakładam, że jest to ciasto francuskie, bo warstwy drożdżowego ciasta przekładamy dużą ilością masełka. A po upieczeniu wychodzą specyficzne cienkie listki. Przynajmniej na rumianym wierzchu :)

Serbska strucla jest przepyszna. A rośnie jak oszalała. No i ten pasiasty wzorek, który zachwycił wszystkich. Taka wesoła strucla na pewno jeszcze u nas zagości.

Bardzo polecam ten serbski przepis, mimo iż należy raczej do ciast pracochłonnych. Nie jest jednak trudne. Jak już wspomniałam, warstwy ciasta przekładamy masłem. Następnie całość rozwałkowujemy jak najcieniej. I gotowe. Teraz tylko wystarczy pokroić placek na paski o wymiarach naszej foremki. Przełożyć makiem i upiec na złoto. Pokroić na plastry i cieszyć oko ,, makową zebrą“. Prijatno, czyli Smacznego po serbsku! 

makowiec-w-paski-przepis

Serbski strudel z makiem:

na 2 ciasta

składniki:

20 g świeżych drożdzy

2 łyżki cukru

300 ml ciepłego mleka

700 g mąki

100 ml wody ciepłej

150 g oleju 

0, 5 łyżeczki soli

dodatkowo:

mąka

olej

nadzienie:

400 g mielonego maku

2 łyżki cukru waniliowego

100 g cukru

200 ml gorącego mleka

ewentualnie: kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny

dodatkowo:

250 g margaryna/ masła

1 jajko 


Wykonanie:

1. Drożdże rozkruszyć do miski. Wsypać 2 łyżki cukru. Zalać cieplym mlekiem i lekko posypać mąką. Nakryć ściereczką na 10- 15 minut, aż rozczyn ruszy.

2. Do drożdży wlać ciepłą wodę i olej. Wsypać mąkę i sól. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić na 20 małych kulek. Każdą kulkę lekko posmarować olejem. Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut.

3. Nadzienie makowe: Mielony mak wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Ewentualnie dodać skórkę pomarańczową. Odstawić do ostygnięcia.

4. Domowe ciasto francuskie: na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować pierwsza kulkę na wielkość talerza. Na grubej tarce zetrzeć masło i posypać wiórkami po placku. Rozwałkować drugą kulkę i nakryć pierwszy placek. Lekko docisnąć. Znowu posypać wiórkami masła. I tak postępować z kolejnymi plackami. Zostawić na 10 minut.

5. Ciasto rozwałkować tak cienko jak to możliwe. Pokroić na paski najlepiej na wymiar foremki. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno położyć pierwszy pasek ciasta. Posmarować masą makową i nakryć kolejnym paskiem. Czynność powtórzyć. Na foremkę położyć 5- 6 pasków ciasta. Ostatni pasek nie smarujemy makiem, tylko nacinamy ostrym nożem np. na krzyżyk. Tak, aby podczas pieczenia z ciasta wyszło powietrze.

6. Jajko rozbełtać widelcem i posmarować strudel po wierzchu. Zostawić na pół godziny.

7. Strudel wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoto przez około godziny. Jeśli zacznie się za bardzo rumienić z wierzchu nakryć papierem do pieczenia.

domowe-ciasto-francuskie-na-strucle

strucla-na-ciescie-francuskim-przepis

drozdzowe-ciasto-z-makiem

najlepsza-strucla-z-makiem

pyszne-ciasto-z-makiem
drozowe-w-paski-przepis

najlepsze-ciasta-z-makiem

Przepis pochodzi z cudownego bloga Serbskie przepisy.

Polecam,

Edyta

31 komentarzy:

  1. Na pewno pyszne, ale dla mnie chyba za trudne... Kiedyś tak samo mówiłam o cieście na pierogi i drożdżowym - a udało się nauczyć, więc może się kiedyś i za francuskie się wezmę, ale muszę się do tego przygotować psychicznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Luizo, to jest zwykle drozdzowe ciasto. Rozwalkowane i posypane wiorkami maselka. Kladziesz kolejny placek i znow maselko. Nakrywasz plackiem. Prawdziwe francuskie trwa o wiele dluzej, bo trzeba je odpowiednio skladac i chlodzic. Nie trzeba sie nastawiac, ale fakt, ze troche trwa jego zrobienie :)

      Usuń
  2. Kochana poszalałaś :-) Ale pięknie Ci wyszła, jestem wielką fanką ciasta drożdżowego pod każdą postacią, a taka strucla wygląda wspaniale, już czuje ten zapach i smak :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje serdecznie, ja tez bardzo lubie drozdzowe, a juz z makiem to szczegolnie. pozdrwaiem slicznie :)

      Usuń
  3. Nigdy nie odwazylam sie zrobic prawdziwego francuskiego ciasta, moze nie z obawy,ze sie nie uda, ale ze zwyklego lenistwa, gdyz jest naprawde pracochlonne. Twoje ciasto natomiast jest doskonala alternatywa i mam wielka ochote sie skusic, gdyz polaczenie zdajae sie byc po prostu idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bedac mloda kucharka robilam sama ciasto francuskie, ale bylo to tak dawno temu :) Teraz tym bardziej wydalo mi sie to latwe. A poniewaz slodkie lubimy, to poszlo sprawnie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ciasto wygląda rewelacyjnie, pięknie prezentuje się na stole :) mam w planach domowe ciasto francuskie, ale trochę inaczej robione, mam nadzieję, że wyjdzie też tak ładnie :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto! <3 Wygląda bajecznie!
    Spróbowałabym z ogromną przyjemnością.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje serdecznie, bardzo mi milo. Pozdrawiam slicznie :)

      Usuń
  6. Uwielbiam serbskie klimaty czy to kulinarnie, czy to muzycznie. A ta strucla spadła mi z nieba, bo mam mak, a nie zdążyłam go jeszcze wykorzystać więc liczę na to, że będę miała czas by tę struclę upiec. Dziękuję kochana Edytko i serdecznie Cię pozdrawiam i ściskam mocno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Angelo, bardzo spodobala mi sie akcja dla blogerow, podrozujemy po swiecie. W tym miesiacu ruszylismy do Serbii i okazuje sie, ze kolezanki maja tyle ciekawych przepisow na regionalne dania: Krempita, gibanica, wegetarianskie cevapcici i torcik Vasa, o bardzo ciekawej historii. Pozdrawiam Cie goroca i ciesze sie, ze dajesz znak zycia. Usciski :*

      Usuń
    2. A gdzie jest ta akcja? Nic o niej nie wiem .... Pozdrówka

      Usuń
    3. Sorrki, zapomnialam dodac, ze to po niemiecku, wpisy i przepisy. Biore w niej udzial pierwszy raz, wiec musze sie troche rozejrzec, ale sam pomysl jest bardzo przyjemny :)

      Usuń
    4. Aaa to akcja na Instagramie rozumiem. Edytko właśnie upiekłam ten makowiec, zerknęłam dzięki Tobie na serbski blog, którym się zainspirowałaś. Upiekłam na szerszej blaszce, nie w keksówce i też wyszedł rewelacyjnie. Cudowny makowiec, dziękuję! Wyrósł bardzo, aż rozlał z blaszki. Postaram się go dodać na bloga :). Pozdrawiam Cię kochana i dziękuję :)

      Usuń
    5. Ciesze sie bardzo, planuje upiec go na Wielkanoc z serem lub orzechami, nam tez posmakowal. Pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  7. Ta strucla wygląda obłędnie i musi być pyszna :) Podziwiam Cię za twoje wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak pięknie wyrosła <3 A ten wzorek? Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  9. ŚWIETNE ciasto. Drożdżowe to mój konik. Wyszło Ci smakowite ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię wszystko co z makiem

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten przepis to dla mnie nowość. Ciacho prezentuje się super! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pytanie, czy to ciasto można zrobić z marmoladą? Bardzo nie lubię maku. A ta strucla wygląda bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu nie, nawet z serem lub mieszanka cukru i cynamonu. Warto probowac :)

      Usuń
  13. Bardzo ciekawe akurat mam składniki

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie czy można smarować bardzo miękkim masłem zamiast go ścierać na tarce? Wolę tak, ale nie wiem czy wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam. Podobno sekretem francuskiego jest dobrej jakosci zimne maslo. Miekkie maslo sklei sie z ciastem i nie bedzie tak pieknie,, listkowac" :)

      Usuń