Ostatnio na moim niemieckim blogu wzięłam udział w akcji dla blogerów,, Kulinarna podróż po świecie“ . Uczestnicy co miesiąc odwiedzają inny kraj i przedstawiają regionalne przepisy. W wirtualną podróż ruszyłam z serbską struclą z makiem na domowym cieście francuskim. Chrupiącym, listkowym, wprost rozpływającym się w ustach. Ciasto francuskie wyszło zupełnie inne, niż sklepowe. I przyznam się, że takiego smaku jeszcze nie znałam. Może dlatego, że ciasto nie musi leżakować w lodówce. Jak podają wszystkie znane przepisy. Zakładam, że jest to ciasto francuskie, bo warstwy drożdżowego ciasta przekładamy dużą ilością masełka. A po upieczeniu wychodzą specyficzne cienkie listki. Przynajmniej na rumianym wierzchu :)
Serbska strucla jest przepyszna. A rośnie jak oszalała. No i ten pasiasty wzorek, który zachwycił wszystkich. Taka wesoła strucla na pewno jeszcze u nas zagości.
Bardzo polecam ten serbski przepis, mimo iż należy raczej do ciast pracochłonnych. Nie jest jednak trudne. Jak już wspomniałam, warstwy ciasta przekładamy masłem. Następnie całość rozwałkowujemy jak najcieniej. I gotowe. Teraz tylko wystarczy pokroić placek na paski o wymiarach naszej foremki. Przełożyć makiem i upiec na złoto. Pokroić na plastry i cieszyć oko ,, makową zebrą“. Prijatno, czyli Smacznego po serbsku!
Serbski strudel z makiem:
na 2 ciasta
składniki:
20 g świeżych drożdzy
2 łyżki cukru
300 ml ciepłego mleka
700 g mąki
100 ml wody ciepłej
150 g oleju
0, 5 łyżeczki soli
dodatkowo:
mąka
olej
nadzienie:
400 g mielonego maku
2 łyżki cukru waniliowego
100 g cukru
200 ml gorącego mleka
ewentualnie: kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny
dodatkowo:
250 g margaryna/ masła
1 jajko
Wykonanie:
1. Drożdże rozkruszyć do miski. Wsypać 2 łyżki cukru. Zalać cieplym mlekiem i lekko posypać mąką. Nakryć ściereczką na 10- 15 minut, aż rozczyn ruszy.
2. Do drożdży wlać ciepłą wodę i olej. Wsypać mąkę i sól. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić na 20 małych kulek. Każdą kulkę lekko posmarować olejem. Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut.
3. Nadzienie makowe: Mielony mak wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Ewentualnie dodać skórkę pomarańczową. Odstawić do ostygnięcia.
4. Domowe ciasto francuskie: na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować pierwsza kulkę na wielkość talerza. Na grubej tarce zetrzeć masło i posypać wiórkami po placku. Rozwałkować drugą kulkę i nakryć pierwszy placek. Lekko docisnąć. Znowu posypać wiórkami masła. I tak postępować z kolejnymi plackami. Zostawić na 10 minut.
5. Ciasto rozwałkować tak cienko jak to możliwe. Pokroić na paski najlepiej na wymiar foremki. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno położyć pierwszy pasek ciasta. Posmarować masą makową i nakryć kolejnym paskiem. Czynność powtórzyć. Na foremkę położyć 5- 6 pasków ciasta. Ostatni pasek nie smarujemy makiem, tylko nacinamy ostrym nożem np. na krzyżyk. Tak, aby podczas pieczenia z ciasta wyszło powietrze.
6. Jajko rozbełtać widelcem i posmarować strudel po wierzchu. Zostawić na pół godziny.
7. Strudel wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoto przez około godziny. Jeśli zacznie się za bardzo rumienić z wierzchu nakryć papierem do pieczenia.
Przepis pochodzi z cudownego bloga Serbskie przepisy.
Polecam,
Edyta
Na pewno pyszne, ale dla mnie chyba za trudne... Kiedyś tak samo mówiłam o cieście na pierogi i drożdżowym - a udało się nauczyć, więc może się kiedyś i za francuskie się wezmę, ale muszę się do tego przygotować psychicznie :)
OdpowiedzUsuńLuizo, to jest zwykle drozdzowe ciasto. Rozwalkowane i posypane wiorkami maselka. Kladziesz kolejny placek i znow maselko. Nakrywasz plackiem. Prawdziwe francuskie trwa o wiele dluzej, bo trzeba je odpowiednio skladac i chlodzic. Nie trzeba sie nastawiac, ale fakt, ze troche trwa jego zrobienie :)
UsuńKochana poszalałaś :-) Ale pięknie Ci wyszła, jestem wielką fanką ciasta drożdżowego pod każdą postacią, a taka strucla wygląda wspaniale, już czuje ten zapach i smak :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie, ja tez bardzo lubie drozdzowe, a juz z makiem to szczegolnie. pozdrwaiem slicznie :)
UsuńNigdy nie odwazylam sie zrobic prawdziwego francuskiego ciasta, moze nie z obawy,ze sie nie uda, ale ze zwyklego lenistwa, gdyz jest naprawde pracochlonne. Twoje ciasto natomiast jest doskonala alternatywa i mam wielka ochote sie skusic, gdyz polaczenie zdajae sie byc po prostu idealne.
OdpowiedzUsuńBedac mloda kucharka robilam sama ciasto francuskie, ale bylo to tak dawno temu :) Teraz tym bardziej wydalo mi sie to latwe. A poniewaz slodkie lubimy, to poszlo sprawnie. Pozdrawiam :)
UsuńCiasto wygląda rewelacyjnie, pięknie prezentuje się na stole :) mam w planach domowe ciasto francuskie, ale trochę inaczej robione, mam nadzieję, że wyjdzie też tak ładnie :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! <3 Wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym z ogromną przyjemnością.
Serdecznie pozdrawiam :)
Dziekuje serdecznie, bardzo mi milo. Pozdrawiam slicznie :)
UsuńUwielbiam serbskie klimaty czy to kulinarnie, czy to muzycznie. A ta strucla spadła mi z nieba, bo mam mak, a nie zdążyłam go jeszcze wykorzystać więc liczę na to, że będę miała czas by tę struclę upiec. Dziękuję kochana Edytko i serdecznie Cię pozdrawiam i ściskam mocno!
OdpowiedzUsuńWitaj Angelo, bardzo spodobala mi sie akcja dla blogerow, podrozujemy po swiecie. W tym miesiacu ruszylismy do Serbii i okazuje sie, ze kolezanki maja tyle ciekawych przepisow na regionalne dania: Krempita, gibanica, wegetarianskie cevapcici i torcik Vasa, o bardzo ciekawej historii. Pozdrawiam Cie goroca i ciesze sie, ze dajesz znak zycia. Usciski :*
UsuńA gdzie jest ta akcja? Nic o niej nie wiem .... Pozdrówka
UsuńSorrki, zapomnialam dodac, ze to po niemiecku, wpisy i przepisy. Biore w niej udzial pierwszy raz, wiec musze sie troche rozejrzec, ale sam pomysl jest bardzo przyjemny :)
UsuńAaa to akcja na Instagramie rozumiem. Edytko właśnie upiekłam ten makowiec, zerknęłam dzięki Tobie na serbski blog, którym się zainspirowałaś. Upiekłam na szerszej blaszce, nie w keksówce i też wyszedł rewelacyjnie. Cudowny makowiec, dziękuję! Wyrósł bardzo, aż rozlał z blaszki. Postaram się go dodać na bloga :). Pozdrawiam Cię kochana i dziękuję :)
UsuńCiesze sie bardzo, planuje upiec go na Wielkanoc z serem lub orzechami, nam tez posmakowal. Pozdrawiam serdecznie :*
UsuńTa strucla wygląda obłędnie i musi być pyszna :) Podziwiam Cię za twoje wypieki :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Kochana i pozdrawiam serdecznie :*
UsuńJak pięknie wyrosła <3 A ten wzorek? Cudo!
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie i pozdrawiam :)
UsuńŚWIETNE ciasto. Drożdżowe to mój konik. Wyszło Ci smakowite ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
Usuńlubię wszystko co z makiem
OdpowiedzUsuńJa tez, pozdrawiam :)
UsuńTen przepis to dla mnie nowość. Ciacho prezentuje się super! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo i pozdrawiam :)
UsuńMam pytanie, czy to ciasto można zrobić z marmoladą? Bardzo nie lubię maku. A ta strucla wygląda bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńCzemu nie, nawet z serem lub mieszanka cukru i cynamonu. Warto probowac :)
UsuńBardzo ciekawe akurat mam składniki
OdpowiedzUsuńDobrze sie sklada :)
UsuńMam pytanie czy można smarować bardzo miękkim masłem zamiast go ścierać na tarce? Wolę tak, ale nie wiem czy wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńNie polecam. Podobno sekretem francuskiego jest dobrej jakosci zimne maslo. Miekkie maslo sklei sie z ciastem i nie bedzie tak pieknie,, listkowac" :)
Usuń