Przyznam się, że ciasto z dziurkami kompletnie mnie zaskoczyło. Jest bardzo smaczne, nie za wysokie i wygląda wesoło. Smakiem przypomina wypieki, które dostaniemy na urlopie w Egipcie lub Tunezji. Pokrojone na kwadraciki śmiało udaje małe ciasteczka. Nie potrafię jednak powiedzieć, jakie to jest ciasto. Z reguły gryziesz kawałek i mówisz: o, jaki lekki biszkopcik. Albo: o kruche ciasto. Pyszne, na masełku!
Ciasto z dziurkami:
Składniki:
1 jajko
szczypta soli
60 g cukru
1 cukier waniliowy ( najlepiej domowy)
ewentualnie 0, 5 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej
60 ml soku pomarańczowego
80 ml oleju
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
trochę mąki
kieliszek
cukier puder do posypania
3- 4 łyżki dżemu np. morelowy, pomarańczowy, brzoskwiniowy
Wykonanie:
1. Jedno jajko, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy umieścić w misce. Krótko zamieszać rózgą kuchenną. Można dodać świeżo startą skórkę z pomarańczy.
2. Wlać sok z pomarańczy, zamieszać. Następnie wlać olej i krótko zamieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać w dwóch porcjach. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Zagnieść na kulę. Ciasto wyjdzie trochę klejące, ale tak ma być.
3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko spłaszczyć i położyć na środek formy. Następnie dłonią osypaną mąką lekko przygnieść ciasto do dna formy i równomiernie rozprowadzić.
4. Dół kieliszka lekko oprószyć mąką. Dociskając do ciasta, robić małe wgłębienia. Uwaga: nie mają to być dziurki na wylot.
5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Dżem podgrzać przez chwilę w garnuszku, aż zrobi się płynny( dosłownie parę minut). Nakładać przy pomocy łyżeczki do dziurek. Ciasto pokroić na kwadraty. Ewentualnie polać roztopioną czekoladą. Smacznego!
Życzę Ci dużo radości w zaśnieżonym styczniu. Taka okazja nie prędko się powtórzy.
Enjoy :)
Edyta
Ale to ciasto wygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
UsuńA ja już myślałam ze to brzoskwinie super
OdpowiedzUsuńMarmoladka :) Pozdrawiam Tereniu :)
UsuńBardzo fajnie wygląda i musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńOj tak, nawet bardzo :)
UsuńPiękne ciasto, bardzo słoneczne i optymistyczne :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo, tak trzeba trzymac :)
UsuńCiasto prezentuje się bardzo smakowicie :D Super przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziekuje i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńAle smakowicie wygląda! Na karnawał jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
UsuńCzytając opis i patrząc na zdjęcia, aż nabrałam na takie ciacho ochoty :)
OdpowiedzUsuńJest nie za wysokie, ale smaczne :)
Usuńświetnie wygląda na wielkanoc można by zrobic ;))
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo, fajny pomysl :)
UsuńAleż smakowicie wygląda :-) U mnie na bank by szybko zniknęło :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
UsuńRzeczywiście takie słoneczne i radosne - humor się poprawia od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńPrawda, to ten morelowy dzemik :)
UsuńSuper pomysł na ciasto. Wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie, pozdrawiam slicznie :)
Usuń