Tradycyjne Nussecken są to trójkąty z kruchego ciasta z orzechową skorupką, dwa ostre brzegi zanurzone zostały w czekoladzie...Pyszności. Nussecken smakują rownież dobrze z migdałami, pistacjami lub płatkami kokosowymi. Pieczone są najczęściej w okresie adwentu, chociaż ostatnio coraz częściej spotykam je na różnych urodzinach, a w piekarniach można je dostać przez caly rok.
Składniki:
500 g mąki
200 g cukru
200 g masła
2 cukry wanilinowe
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
6 łyżek marmolady morelowej
tłuszcz do formy
Składniki szybko zagnieś
ć, formę (30 na 40) wysmarowa
ć tłuszczem, ciasto rozwałkowa
ć na formie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i posmarowa
ć marmoladą. Tak, nie pomylilam się. Surowe ciasto w foremce smarujemy marmoladą. Na to dajemy masę:
Masa:
250 g margaryny
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
5 łyżek wody
400 g mielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych siekanych na kawałki
Tłuszcz, cukier i wodę zagotowa
ć, doda
ć orzechy, wymiesza
ć. Ostudzi
ć. Rozprowadzi
ć po cieście. Piec w temperaturze 180 stopni 20-30 minut. Nie przerażajcie sie, gdy w trakcie pieczenia cała masa zaczyna wrze
ć. Tak ma by
ć :-) Upieczone ciasto jest pięknie zarumienione i mocno pachnie. Jeszcze ciepłe pocią
ć na kwadraty, nastepnie na trójkąty. Zostawi
ć na blaszce do ostygnięcia. Zimne trójkaty wedlug upodobania można ozdobi
ć gorzką lub mleczną czekoladą. Smacznego :-)
* przepis dostalam od Marianne K. ( najsmaczniejsze Nussecken jakie znam :-))