Nadziewany chlebek. Edyta Guhl. |
Witajcie serdecznie, Święta minęły i już szykujemy się do Sylwestra. Tradycyjna niemiecka kolacja 24 grudnia to sałatka kartoflana i parówki, a Sylwesterowe menü to zazwyczaj raclette albo foundue z sera. Smaczne, ale trochę już nudne, dlatego chciałabym zaproponować Wam dziś coś innego. Chlebek, który z powodzeniem możecie przygotować na każdą imprezę, nawet na grilla. Pokrojony w ozdobną kratkę, napełniony serem, zieloną papryką i cebulą wzbudza zachwyt na każdym przyjęciu. Jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia i bardzo smacznie pachnie. Po angielsku nazywany pull bread, po niemiecku Zupf- Brot, ale jak nazwać go po polsku? Nadziewany chlebek? Zapraszam serdecznie :-)
Przepis na nadziewany chlebek:
1
chleb, najlepiej okrągły
po pół
zielonej i zółtej papryki
pół
cebuli
żółty
ser np. gouda
4 łyżki
masła
garść
swieżych zioł: pietruszki, tymianku
Chlebek
z piekarni nacinamy w kratkę, ostrożnie, aby nie przeciąć go do
samego dołu. Kupiłam chleb z orzechami włoskimi, bardzo smaczny.Papryki myjemy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i
drobno kroimy. Ser kroimy w plastry, zioła drobno sieczemy.
Szczeliny chlebka napełniamy serem, papryka, ziołami i cebulą.
Masło rozpuszczamy w garnuszku i smarujemy pędzelkiem cały
chlebek. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Cały bochenek szczelnie
owijamy folią aluminiową i pieczemy 15 minut. Następnie rozwijamy
z folii i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści a chlebek
pięknie przyrumieni. Smacznego!
A ja już
dziś życzę Wam udanej zabawy, dużo tańca i śmiechu, szczęścia,
zdrowia, miłości i wszystkiego Naj! Buziaki.
A
jeśli szukacie innych przepisów na imprezę, gorąco polecam serowe kulki nadziewane oliwkami.
Wasza
Edyta :-)