Delikatna babka do kawy. Edyta Guhl. |
Dzisiejsze ciasto jest doskonałym
wprowadzeniem do okresu postnego. Po ciężkich kremowych ciastach,
bułeczkach, czy tortach, ta klasyczna babka, upieczona w podłużnej
foremce, może wydać się ciastem codziennym, takim do popołudniowej
kawy. Optycznie jest bardzo udana, wygląda tak pięknie, jak od
piekarza. Specjalnie zrobiłam zdjęcie obok foremki w której ją
upiekłam, na dowód, że nie jest kupiona. Jeśli chodzi o
smak...muszę się przyznać, że nie wytrzymałam i zaczęłam ją
jeść jeszcze ciepłą. Jest to największy błąd jaki może zrobić
każdy łakomczuch. Po wystygnięciu każde ciasto, ale to każde
smakuje zupełnie inaczej. A już po upływie dwóch dni akurat ta
babka jest najsmaczniejsza, ale kto poczeka dwa dni? Moja pierwsza
ocena babki, po obżarstwie słodkimi, tłustymi paczkami w ostatnich
dniach, wypadła nie najlepiej: jakaś taka dietetyczna, jak na
szpitalnym wikcie, mało tłusta, mało słodka. Wygląda pięknie,
zaczynasz jeść, a tu jakoś tak dietetycznie, bez masełka. Babka robi się dużo lepsza, gdy dobrze wystygnie i trochę się
przegryzie. Można dodać do niej kilka owoców, zrobi się wtedy
bardziej konkretna. Ponieważ czeka nas w następnych dniach okres
rezygnacji z cukru, taka babeczka dobrze nas wprowadzi w ten czas.
Zresztą tak dietetyczny wypiek trudno nazwać jest ciastem ;-)
Pozdrawiam Was serdecznie- Edyta
Przepis na delikatną babkę do popołudniowej kawy:
Składniki:
250 g serka typu Filadelfia( Frischkäse)
1 cukier waniliowy
200 g cukru
4 jajka
prawie 300 g mąki
1 paczuszka budyniu
1 proszek do pieczenia
100 ml mleka
tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180
stopni. Serek Filadelfia wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać jajka i utrzeć. Zważyć budyń w proszku i dosypać tyle
mąki, żeby razem wyszło 300 g. Albo wsypać do plastikowej miarki
i tak odmierzyć.
Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Na końcu wlać mleko i wszystko wymieszać. Prostokątną foremkę o
długości 30 cm natłuścić i wysypać mąką. Ciasto
włożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut. Po
upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego :-)
Pieczona na proszku babka, wyglada jak drożdżowa. |
Babka z keksowej foremki. |
Jak z cukierni. Edyta Guhl. |
Tak dietetycznej babki nie nazywam ciastem ;-) |
Babka z budyniem w proszku. Edyta Guhl. |
Inspiracja: http://www.wochenblatt.com
Edyta
Dzisiaj jadłam podobną! Przyjaciółka przywiozła.
OdpowiedzUsuńOpis w poście mnie rozbawił "Tak dietetycznej babki nie nazywam ciastem"... hihi! ;)
Dowcipnisia! ;)))
Dorotko, jak nie ma w ciescie maselka to takie ciasto jest sucha, dietetyczna bula! pozdrawiam :-)))
OdpowiedzUsuń