Cookies

7 lut 2016

Delikatna babka do popołudniowej kawy

Delikatna babka do kawy. Edyta Guhl.
Dzisiejsze ciasto jest doskonałym wprowadzeniem do okresu postnego. Po ciężkich kremowych ciastach, bułeczkach, czy tortach, ta klasyczna babka, upieczona w podłużnej foremce, może wydać się ciastem codziennym, takim do popołudniowej kawy. Optycznie jest bardzo udana, wygląda tak pięknie, jak od piekarza. Specjalnie zrobiłam zdjęcie obok foremki w której ją upiekłam, na dowód, że nie jest kupiona. Jeśli chodzi o smak...muszę się przyznać, że nie wytrzymałam i zaczęłam ją jeść jeszcze ciepłą. Jest to największy błąd jaki może zrobić każdy łakomczuch. Po wystygnięciu każde ciasto, ale to każde smakuje zupełnie inaczej. A już po upływie dwóch dni akurat ta babka jest najsmaczniejsza, ale kto poczeka dwa dni? Moja pierwsza ocena babki, po obżarstwie słodkimi, tłustymi paczkami w ostatnich dniach, wypadła nie najlepiej: jakaś taka dietetyczna, jak na szpitalnym wikcie, mało tłusta, mało słodka. Wygląda pięknie, zaczynasz jeść, a tu jakoś tak dietetycznie, bez masełka. Babka robi się dużo lepsza, gdy dobrze wystygnie i trochę się przegryzie. Można dodać do niej kilka owoców, zrobi się wtedy bardziej konkretna. Ponieważ czeka nas w następnych dniach okres rezygnacji z cukru, taka babeczka dobrze nas wprowadzi w ten czas. Zresztą tak dietetyczny wypiek trudno nazwać jest ciastem ;-)
Pozdrawiam Was serdecznie- Edyta

Przepis na delikatną babkę do popołudniowej kawy:

Składniki:
250 g serka typu Filadelfia( Frischkäse)
1 cukier waniliowy
200 g cukru
4 jajka
prawie 300 g mąki
1 paczuszka budyniu
1 proszek do pieczenia
100 ml mleka
tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Serek Filadelfia wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i utrzeć. Zważyć budyń w proszku i dosypać tyle mąki, żeby razem wyszło 300 g. Albo wsypać do plastikowej miarki i tak odmierzyć.
Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Na końcu wlać mleko i wszystko wymieszać. Prostokątną foremkę o długości 30 cm natłuścić i wysypać mąką. Ciasto włożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Smacznego :-)
Pieczona na proszku babka, wyglada jak drożdżowa.

Babka z keksowej foremki.

Jak z cukierni. Edyta Guhl.

Tak dietetycznej babki nie nazywam ciastem ;-)

Babka z budyniem w proszku. Edyta Guhl.
Edyta


2 komentarze:

  1. Dzisiaj jadłam podobną! Przyjaciółka przywiozła.
    Opis w poście mnie rozbawił "Tak dietetycznej babki nie nazywam ciastem"... hihi! ;)
    Dowcipnisia! ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko, jak nie ma w ciescie maselka to takie ciasto jest sucha, dietetyczna bula! pozdrawiam :-)))

    OdpowiedzUsuń