|
Przysypało śniegiem... |
Wreszcie
znalazłam czas na blogowanie, którego ostatnio bardzo mi brakowało.
Nie będę Was zanudzać prywatnymi historiami, dlaczego przerwa była
tak długa, mam jednak nadzieję, że teraz blog ruszy dalej, a może
nawet przeprowadzi się w tym roku na wordpress. Przymiarki trwają,
zobaczymy...A tymczasem w moim pierwszym wpisie w Nowym Roku 2017 zapraszam na Żyrafę, ciasto pozytywnie zakręcone, czyli przepyszną
roladę biszkoptową z nadzieniem budyniowym i dodatkiem banana.
Ciasto wygląda efektownie, ma piękny żyrafi wzorek, ciekawie
smakuje i warto je upiec. Dość rzadko piekę biszkopt, ponieważ
niezbyt przepadam za tego rodzaju ciastem, ale od czasu do czasu
kawałek Żyrafy może być. Przyznam się, że jest do moja druga
rolada Żyrafa, którą upiekłam specjalnie dla bloga. Pierwsza
początkowo prezentowała się
dużo
lepiej, ponieważ jej wzorki były dużo mniejsze, a ciemne plamy z
kakao wyglądały jak aksamitne. Niestety w zaaferowaniu położyłam
parę łyżek kremu na wzorzystą stronę rolady, która powinna być
na zewnatrz. Krem szybko zdjęłam, ale pozostawił już ślady i po
zwinięciu rolada nie była już taka fotogeniczna. Jestem pewna, że
Wam się to nie przydarzy, ale tak dla przestrogi przyznaję się do
gapiostwa.
I jeszcze kilka dodatkowych uwag, aby rolada się udała:
1.
Rolada wyglada lepiej, gdy wzorki są mniejsze( oczywiście jest to
kwestia gustu).
2.
Przy zwijaniu pamiętajmy, że strona wzorzysta idzie na zewnątrz.
Krem nakladamy na stronę czekoladową.
3.
Jeśli rolada się łamie, przyczyną może być za wysoka
temperatura.
4.
Jajka, których użyłam są wielkości M, czyli Medium: średnie
5.
Jasny wzorek wyciskamy na papier do pieczenia. Możemy to zrobić z
pamięci, można go też narysować go ołówkiem na papierze do
pieczenia po lewej stronie lub poszukać w internecie, wydrukować i
podłożyć pod papier.
6.
Pamietajmy, aby ciasto równomiernie rozsmarować, brzegi nie mogą
być cieńsze.
Zapraszam
na roladę żyrafę i życzę Wam, aby cały ten rok był tak
pozytywnie i szalenie zakręcony jak dzisiejsze ciasto ;-)
Edyta
Rolada
Żyrafa:
Składniki:
5
jajek
150
g cukru
100
g maki
1
cukier wanilinowy
szczypta
soli
2
łyżki stolowe kakao
1
łyżka mleka
Krem:
2
dojrzałe banany
500
ml mleka
2
łyżki cukru
1
budyń czekoladowy
Wykonanie:
1.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Prostokątną formę
wykładamy papierem do pieczenia.
2.
Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę.
Ostrożnie dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i przesianą
mąkę. Delikatnie mieszamy.
3.
Z ciasta bierzemy około 5 łyżek dodajemy 1 łyżkę mleka i
mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy
jasny wzorek na papierze do pieczenia. Użyłam zwykłej okrągłej
końcówki. Wstawiamy do piekarnika na 3 minuty. Wyjmujemy z
piekarnika.
4.
Do pozostałej masy dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy i całość
wykładamy na jasny wzorek, ostrożnie, aby go nie uszkodzić.
Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
5.
Roladę wyjmujemy z piekarnika i natychmiast zwijamy. Można użyć
lnianej ściereczki posypanej cukrem, jednak aby nie rolada nie była za
słodka ja używam wilgotnej ściereczki. Roladę zwijamy pamietając
aby wzorzysta strona znalazła się na zewnatrz: wzorku nie widzimy,
jest pod spodem. Czekoladowa strona jest na wierzchu. Roladę przy
pomocy ściereczki zwijamy od dłuższego boku i zostawiamy do
całkowitego wystygnięcia.
6.
Przygotowujemy nadzienie: gotujemy budyń z dodatkiem cukru. Po
ugotowaniu nakrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się
kożuch i odstawiamy do wystygnięcia.
7.
Roladę ostrożnie rozwinąć. Wystudzony budyń wyłożyć
równomiernie na roladę. Banany obrać i przekroić na pół(
pamiętajmy o odcięciu szkodliwej końcówki), położyć wzdłuż
dłuższego brzegu rolady i zwinąć przy pomocy ściereczki. Gotowe.
8.
Zamiast budyniu można przygotować bitą śmietanę z kremem
czekoladowym lub zrobić nadzienie z serkiem np. mascarpone.
Roladę schłodzić w lodówce przez
minimum 4 godziny.
Życzę
smacznego :-)
|
Krajobrazy zimowe. |
Pozdrawiam,
Edyta