Jeśli
z różnych powodów nie jecie jajek, dzisiejszy przepis na
cynamonowe bułeczki jest jak znalazł. Pieczemy je w foremkach na
muffiny. Wyrośnięte ciasto drożdżowe smarujemy cieniutko
rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w
rulonik i kroimy na małe kawałki. Tak, aby zwinięte pasowały do
naszych foremek. Można formować okrągłe bułeczki. Piękne są
też ,, małe baranki“. Wałeczek przyciskamy na środku palcem,
formujemy w literkę V i wstawiamy do foremki. Można też zwinąć
wałeczek w wianek, po upieczeniu wygląda jak róża. Upieczone
bułeczki polewamy lukrem, rozpuszczoną białą czekoladą lub
posypujemy cukrem pudrem.
Drożdżowe buleczki z cynamonem:
Składniki:
450
g mąki
1
paczuszka suchych drożdży
180
ml letniej wody
szczypta
soli
3
łyżki cukru
cynamon
80
g miękkiego masła + 50 g masła do posmarowania
cukier
do posypania
mąka
do podsypania
tłuszcz
do foremek
Wykonanie:
1.
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i 3 łyżkami wody. Dodać
łyżkę mąki, wymieszać. Nakryć i odstawić na 20 minut do
ciepłego miejsca.
2.
Następnie dodać resztę mąki, wody, miękkie masło i szczyptę
soli. Zagnieść i wyrobić, aż ciasto będzie miękkie i
elastyczne. I będzie odstawać od brzegu miski. Ciasto nakryć i
odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia.
3.
Ciasto podzielić na 2 kawałki i rozwałkować na stolnicy
podsypanej mąką. Masło rozpuścić w garnuszku. Rozwałkowany
kawałek ciasta naciągnąć rękami możliwie cienko. I posmarować
rozpuszczonym masłem. Posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w dość
ciasny wałek i pokroić na nieduże kawałki.
3.
Foremki na muffiny smarujemy tłuszczem. Kawałki ciasta zwijamy
według upodobania np. w wianuszki. Można też położyć palec na
środku wałeczka, a końcówki wyciagnąć do góry na kształt
litery V i tak wstawiać do foremki. Tak uformowane bułeczki
wyglądają jak małe baranki. Można też zrobić okrągłą
bułeczkę. Obie końcowki skierować w dół, a środek uformować w
dłonią w kulkę.
4.
Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut. Upieczone i ostudzone
bułeczki można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
I
znowu piątek, życzę Wam miłego weekendu i smacznych wypieków,
Edyta